I sindikalci i poslodavci traže izmjene Nacrta zakona o inspekcijama

Društvo

Sindikalci i poslodavci u Republici Srpskoj saglasni su da se Nacrt zakona o inspekcijma mora dosta doraditi prije nego što bude upućen u skupštinsku proceduru, ali zamjerke su različite.

 

– Ako se svodi na to, kako se u javnoj raspravi moglo čuti od predlagača, da će se uvesti kontrola u kuće kod onih žena koje rade za 450 maraka, pa kod kuće dodatno peku torte i kolače, a one znaju koliko to košta, pa time popunjavaju svoj budžet, i ako je to inovacija zakona, onda nam takav zakon ne treba. A pored nas će prolaziti oni koji godinama ne uplaćuju poreze i doprinose, oni koji isplaćuju najnižu platu za sve radnike, oni koji uopšte ne isplaćuju plate. Ako to neće biti ozbiljan predmet kontrolisanja i sankcionisanja, onda se postavlja pitanje zašto bilo šta mijenjamo – poručila je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske.

 

Ona je rekla i da se ne može Inspektorat RS svesti na to da bude savjetodavno tijelo poslodavcima, već kontrolni organ koji kontroliše provođenje zakona i kažnjava za kršenje propisa,

 

Mišićeva je navela i da, ako je potrebno, Nacrt zakona treba vratiti Vladi Republike Srpske na doradu kako bi se u raspravu o njemu uključili inspektorat, poslodavci i sindikat.

 

Međutim, član Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da su tvrdnje iz Sindikata preuveličane.

 

– I sada postoji odredba da se u restorane i druge objekte ne mogu unijeti kolači i torte i sve ostalo iz kućne radinosti bez računa. Nije tu samo stvar suzbijanja sive ekonomije, već i preventivne zaštite javnog zdravlja. Mora se znati ko je šta napravio zbog odgovornosti – ističe Trivić.

 

Što se tiče savjetovanja poslodavaca, Trivić navodi da je zakonom predviđeno da inspektori dođu odmah kod novootvorenih preduzetnika ili privrednika i da daju određene savjete.

 

– Svaka ostala posjeta je kontrola – ističe Trivić.

 

On navodi da poslodavi zahtijevaju da se objedine lokalne i republičke inspekcije.

 

– To je najveći problem jer, osim što imamo duple kontrole, imamo situacije da inspektori različito tumače propise – navodi Trivić.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *