Bez sindikata se ne može u proces resrukturiranja Elektroprivrede RS

Društvo

Sindikat udruženih radnika Elektroprivrede Republike Srpske nakon sjednice Odbora sindikata i višesatne rasprave, usvojio je zaključke u kojima se na prvom mjestu ističe da je proces restrukturiranja Elektroprivrede neminovan za ozdravljenje ovog sistema.

 

Sindikat Elektroprivrede Republike Srpske je formirao tim za izradu Pravilnika o stimulativnoj otpremnini i taj Pravilnik je na zajedničkim sastancima sa PWC-om (Konsultantskom kućom) usaglašavan na Palama i u Ugljeviku.

 

Pravilnik o stimulativnoj otpremnini Odbor sindikata ERS-a je usvojio na Drugoj vanrednoj sjednici, sa neto iznosima, jer je sve vrijeme razgovarano o neto iznosima stimulativnih otpremnina. Istog dana Pravilnik je objavljen na zvaničnom sajtu Sindikata ERS-a.

 

Na sastanku, koji je održan u prostorijama Matičnog preduzeća ERS-a u Banja Luci, na kome su bili prisutni: Uprava MPERS-a, predstavnici Konsultantske kuće, uprave distributivnih preduzeća, tehnički savjet ERS-a i Sindikat, ponuđen je Pravilnik u kome su umanjene stimulativne otpremnine za 40% u odnosu na prijedlog sindikata. Sindikat takav dokument nije prihvatio.

 

Sindikat zahtjeva da se poštuje Kolektivni ugovor i da se bez sindikata ne može ulaziti u proces resrukturiranja.

 

“Svjesni smo izuzetno teške finasijske situacije, ali, isto tako, moramo imati na umu da ljudi nisu “koferi” pa da ih samo iznesemo iz preduzeća. Ne slažemo se sa tvrdnjama da će se isplatom stimulativne otpremnine ugroziti poslovanje preduzeća, jer otplata investicije je planirana za 1,7 godina, sada se već taj period produžio na 2,1 godinu, a po predlogu Pravilnika sindikata period otplate investicije je 2,9 godina, sto mi smatramo da je dobra investicija, jer se radi o ljudima”, ističu u sindikatu i predlažu da se uključe svi oni koji mogu svojim autoritetom tražiti od Vlade Republike Srpske da stimulativne otpremnine budu oslobođene bilo kakvih poreskih i drugih opterećenja.

 

Sindikat ima kapaciteta u stručnom i u organizacionom pogledu, te upozorava da će aktivirati instrumente borbe u zakonskim okvirima, ukoliko se ne budu usaglašavala i tražila zajednička rješenja.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *