Raspisan konkurs za 100 radnika u zatvoru

Društvo

Ministarstvo pravde BiH raspisalo je javni konkurs za prijem u radni odnos 100 radnika u Zavodu za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH u Istočnom Sarajevu, potvrđeno je u tom ministarstvu.

 

Od ukupno 100 pozicija oglašenih na prvom konkursu za zapošljavanje u državnom zatvoru najviše ih se odnosi na „ovlašteni zavodski službenik u činu starijeg policajca“, kojih se traži čak 61.

 

Konkurs je objavljen u petak, 29. novembra, a ostaje otvoren 15 dana od tog dana.

 

Inače, ranije je objavljeno da će državni zatvor, po sistematizaciji radnih mjesta, imati oko 300 čuvara, administrativnih radnika, kuvara, vaspitača…

 

U ovaj objekt uloženo je oko 40 miliona evra. Tehnički prijem državnog zatvora izvršen je još početkom oktobra prošle godine, no, još se ne zna kada će zatvor početi s radom, odnosno kada će u njega ući osuđeni za najteža krivična djela, među kojima su i ratni zločini.

 

Trenutno se dan smještaja osuđenika koji bi trebali biti prebačeni u državni zatvor u entitetskim zavodima plaća 40 KM, a takvih je zatvorenika oko 480. To znači da mjesečno u te svrhe bude isplaćeno više od 570.000 maraka, piše Avaz.

 

Okorjele kriminalce i ratne zločince u državnom zatvoru čekaju uslovi gotovo ravni onim hotelskim. Dok, na primjer, u ustanovama gdje se zbrinjavaju mentalno invalidna djeca, poput one u Pazariću, vladaju katastrofalni uskovi, osuđenici za najteža krivična djela na raspolaganju će imati najmoderniju kuhinju, udobne sobe, najmoderniju stomatološku ordinaciju, salu za rekreaciju, fitnes i „ljubavnu sobu“…

 

Zatvor će imati i takozvanu gumenu sobu, u koju će biti smješteni zatvorenici za koje se procjenjuje da su u opasnosti od samopovređivanja.

 

mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *