Banjaluka: Obnovljen južni bedem Kastela

Društvo

U okviru nastavka obnove tvrđave Kastel, danas je i zvanično okončana rekonstrukcija južnog bedema utvrđenja. U nastojanju da se svake godine obnavlja po dio tvrđave, Grad Banja Luke je za ovu rekonstrukciju izdvojio 120.000 KM.

 

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je danas obišao obnovljeni bedem, istakao je da bi ovaj dio Kastela što prije trebalo staviti u upotrebu, jer bi, u suprotnom, opet bio devastiran i oštećen.

 

Ovdje je jedna od kula u kojoj se nekada nalazio ugostiteljski objekat, a u planu je da naredne godine završimo i obnovu vrata tvrđave koja se nalaze u neposrednoj blizini i koja vode prema Vrbasu – rekao je Radojičić i dodao da se obnova Kastela obavlja fazno, zavisno od raspoložih sredstava u gradskoj kasi. On je podsjetio da je u ranijim godinama, uz finansijsku podršku Evropske unije, obnovljena polovina tvrđave, te da je i nakon toga nastavljena obnova, ali sredstvima iz gradskog budžeta.

 

On je istakao da će u budućnosti najveći izazov biti obnova urušene artiljerijske kasarne u okviru Kastela koja zahtijeva velika finansijska sredstva, ističući da će, bez pomoći EU ili drugih donatorskih izvora, rekonstrukcija ovog objekta ići veoma sporo.

 

Arheolog iz Muzeja RS Ivana Pandžić, izjavila je da su, paralelno sa obnovom bedema, rađena i arheološka istraživanja na ovom lokalitetu.

 

Kastel je u arheološkom smislu još uvijek neistražen, a planiramo da istraživanja nastavimo iduće godine – zaključila je Pandžić.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *