Zajedničke kontrole u cilju suzbijanja sive ekonomije

Društvo

Poreska uprava Republike Srpske i Inspektorat RS će i u narednom periodu nastaviti saradnju i zajedničke kontrole poreskih obveznika sa ciljem suzbijanja sive ekonomije i nelojalne konkurencije, te uvođenja u zakonske okvire subjekata koji rade neregistrovani, poručeno je nakon današnjeg sastanka rukovodilaca tih institucija.

 

Naime, kako su dodali, akcenat u tim zajedničkim kontrolama će i dalje biti na otkrivanju i sankcionisanju neregistrovane djelatnosti, ali i poreskih obveznika koji nisu prijavili svoje radnike, te na kontrolu izdavanja fiskalnih računa za prometovanu robu na teritoriji cjele RS.

 

Na sastanku, koji su u Banjaluci održali Goran Maričić, direktor Poreske uprave RS i Dragutin Škrebić, v.d. direktora Inspektorata RS, bilo je riječi i o prijedlogu novog Zakona o inspekcijama RS kojim su između ostalog propisane određene novine u postupanju inspekcijskih organa, pojednostavljeni su postupci kontrole, te su proširena ovlaštenja inspektora, a preventivnom djelovanju dato je više prostora.

 

Maričić je nakon sastanka rekao da su inspektori Poreske uprave i tržišni inspektori u prošloj godini širom Republike Srpske proveli akciju zajedničkih kontrola čiji je cilj bio suzbijanje sive ekonomije.

 

Iz Poreske uprave RS saopšteno je da su inspektori obe institucije prošle godine zajedno izvršili 221 kontrolu, te su utvrđene 134 nepravilnosti, od čega je kod 29 poreskih obveznika pronađeno 29 neprijavljenih radnika, kod 59 poreskih obveznika utvrđeno je da nisu evidentirali promet preko fiskalnih kasa ili nisu izdavali fiskalne račune, dok je kod 46 obveznika utvrđena neregistrovana djelatnost. Zbog tih nepravilnosti kod 91 poreskog obveznika izrečene su mjere zabrane obavljanja djelatnosti, te je izdato 130 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 202.300 KM.

 

“Prvi ljudi ove dvije institucije istakli su i da cilj inspekcijskih kontrola Poreske uprave i Inspektorata RS nije kažnjavanje, već registracija i legalizacija subjekata, odnosno uvođenje njihovog poslovanja u zakonske okvire, a samim tim i povećanje stepena dobrovoljnog izvršavanja obaveza”, naveli su iz Poreske uprave RS.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *