Sudija Gluhaković zbog presude u korist opozicionara premještena na drugu poziciju?!

Društvo

Nakon što je insistirala na dostavljanju dokaza u prekršajnim postupcima protiv “Pravde za Davida” i donijela rješenje u korist opozicionih političara Jelene Trivić, Vukote Govedarice i Draška Stanivukovića, sudija Gluhaković premještena je na parnicu.

 

“Sud nije pošta i ne namjerava da kopira CD kao dokazni materijal, već to treba da uradi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i da dostavi materijal sudu i onima koje optužuje”.

 

Prije dva mjeseca rekla je ovo sudija banjalučkog Osnovnog suda Dijana Gluhaković, zadužena za većinu prekršajnih postupaka pokrenutih protiv članova grupe ”Pravda za Davida”. Početkom godine premještena je na drugu poziciju, saznaje Žurnal.

 

Nakon što je insistirala na pravu i pravdi baziranim na dokazima, završila je na parničnom referatu. Nova funkcija nije ništa drugo do upozorenje, jer će, navode izvori Žurnala, prekršajne predmete morati da dovede do kraja.

 

Nakon što je insistirala na pravu i pravdi baziranim na dokazima, završila je na parničnom referatu. Nova funkcija nije ništa drugo do upozorenje, jer će, navode izvori Žurnala, prekršajne predmete morati da dovede do kraja.

 

ODLUKA U KORIST OPOZICIONARA

 

Policija na čelu sa ministrom Draganom Lukačem njen zahtjev je ignorisala, ali Gluhakovićeva nije radila po slovu režima, već po zakonu i savjesti, pa naredno ročište nije ni zakazala. Novi datum zavisi isključivo od MUP-a.

 

Zanimljivo, premještanje sudija Gluhaković dešava se i nakon što je 20. novembra 2019. slučaj riješila u korist opozicionih političara Jelene Trivić, Vukote Govedarice i Draška Stanivukovića, kojom ih oslobađa odgovornosti za organizovanje i vođenje javnog skupa 14. oktobra 2018. godine.

 

MUP je u prijavi tvrdio da su opozicionari preko društvenih mreža pozvali građane da se pridruže skupu na kojem se govorilo o krađi na izborima i neotkrivanju ubica Davida Dragičevića.

 

“Vjerujem da će institucije, prije svega MUP Republike Srpske jednog dana biti oslobođen političkog pritiska i političkih stega koje je stavila nakaradna vlast svima koji drugačije misle”, napisala je tada Trivićeva.

 

OGORČENJE U “PRAVDI ZA DAVIDA”

 

Gluhakovićeva vodi i prekršajni postupak protiv Suzane Radanović, majke svirepo ubijenog dvadesetjednogodišnjeg Davida Dragičevića, zbog protestne šetnje. U “Pravdi za Davida” ogorčeni! Kažu, Gluhakovićeva je samo štitila važeće zakonske propise.

 

“U većini procesa koji se vode protiv Pravde za Davida postupajući sudija jeste gospođa Gluhaković. Ono u čemu je ona insistirala jeste izričit zahtjev prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske da se okrivljenima i njihovim braniocima omogući uvid u video materijale. To je jedan od glavnih razloga zbog koji su procesi koji se vode protiv PzD odgođeni. I do dana današnjeg nastavka nema, iako se očekivao i u toku decembra prošle godine. Zašto? Možda neko ne želi da sudija Gluhaković nastavi da vodi postupke protiv PzD”, kaže za Žurnal Ozren Perduv, predstavnik Pravde za Davida.

 

Nekome se, ističe, ne sviđa način na koji ona radi – profesionalno i jednako prema objema stranama.

 

“Policija i ministar Lukač su davno sve nas iz PzD progasili za huligane. I šta sad sud tu ima da bilo šta raspravlja? Iz ugla ministra i policije sud je tu samo da stavi pečat na zaključke policije. Međutim, sutkinja Gluhaković vrlo moguće nije podobna za tu vrstu priče i zbog toga je potrebno da se ona skloni. Nažalost, to je potvrda da politika i te kako ima uticaj na pravosuđe”, zaključio je Perduv.

 

NA PREKRŠAJIMA SAMO DESET MJESECI

 

Sutkinja Dijana Gluhaković na funkciju je imenovana 14. februara 2019. godine. Na dužnost je stupila 1. aprila, da bi se na prekršajima zadržala tek devet mjeseci.

 

Dobro upućen izvor Žurnala navodi da je to neuobičajeno, jer se sudije na istom referatu zadrže duže, pa i čitav radni vijek.

 

Odluku o imenovanju donio je Visoki sudski i tužilački savjet BiH, na čelu sa Milanom Tegeltijom. Tegeltija je poznat po aferi “potkivanje”, a građani koji traže istinu o stradanju Davida Dragičevića i Dženana Memića često ga optužuju za kočenje puta do pravde.

 

(Žurnal.info)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *