Dodik ponovo verbalno napada novinare

Društvo

Povodom jučerašnjeg verbalnog napada člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića, Upravni odbor Udruženja BH novinara i Udruženje novinara Republike Srpske upućuju javni protest Miloradu Dodiku i osuđuju vrijeđanje novinara.

Saopštenja prenosimo u cjelosti:

 

“Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju javni protest Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD –a, zbog verbalnog napada na novinara Vladimira Kovačevića, dopisnika BN televizije. Napad se desio u petak na press konferenciji u Banja Luci, kada je Kovačević pitao Milorada Dodika o „ozbiljnosti“ najave blokade institucija BiH i da li će ostati „dosljedan“ u svojim namjerama.

 

Na legitimno novinarsko pitanje Dodik nije odgovorio, već je Kovačevića i BN TV nazvao „izdajnicima“, čime je ponovo pokrenuo političku hajku i pritske na ovaj medij i njegove novinare na nedozvoljen način, kršeći njihovo pravo na slobodu izražavanja i bezbjedan rad.

 

Posebno zabrinjava činjenica da se u ovom slučaju radi o višegodišnjem političkom nasilju SNSD –a i njegovih lidera nad novinarima BN TV, koje je 2018. kulminiralo pokušajem ubistva Vladimira Kovačevića. U sudskom postupku samo jedan od napadača je osuđen, dok se drugi nalazi u zatvoru, a nalogodavci ovog krivičnog djela nikada nisu otkriveni.

 

UO BH novinara najoštrije osuđuje verbalne prijetnje Kovačeviću i BN TV, te zahtijeva profesionalnu i zakonitu reakciju policijskih i pravosudnih struktura Republike Srpske u ovom slučaju, bez obzira što je riječ o Miloradu Dodiku, nosioca najviše funkcije u BiH i politički najmoćnijoj osobi u RS.

 

Njegova javna pozicija podrazumijeva potpuno drugačiji odnos prema novinarima i medijskim slobodama, njihovo poštovanje i zaštitu, a kršenje prava na slobodu izražavanja mora biti ošto i efikasno sankcionirano, upravo zbog Dodikove javne odgovornosti.

 

Istovremeno, UO BH novinara poziva međunarodne organizacije za slobodu medija i zaštitu ljudskih prava da poduzmu potrebne mjere zaštite novinara BN TV kao i svih drugih novinara u BiH, zbog brojnih i učestalih političkih prijetnji, kao i kršenja slobode izražavanja i bezbjednosti novinara u ovoj državi”, kaže se u saopštenju Upravnog odbora Udruženja BH novinara.

 

“Udruženje novinara Republike Srpske osuđuje lično obraćanje srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika novinaru Radio-televizije BN Vladimiru Кovačeviću, izražava zabrinutost zbog takvog postupka.

 

Iz Udruženja još jednom podsjećaju da je posao novinara kao poslenika javne misli i riječi da traži odgovor na pitanja, za koja smatra da su u interesu javnosti.

 

“Postoji mogućnost da se nekome od osoba koje obavljaju javne funkcije postavi pitanje na koje nema odgovor, ali ne postoji opravdanje da se na takvo pitanje odgovara vrijeđanjem i iznošenjem kvalifikacija na račun novinara i/ili medijske kuće za koju novinar radi”, navedeno je u saopštenju Udruženja novinara RS.

 

Shodno tome, kako su dalje naveli, vršioci javnih funkcija nemaju pravo da novinare na bilo koji način kvalifikuju i/ili da se prema njima odnose na način koji odstupa od normi pristojnog, uljudnog i odnosa u duhu obostranog uvažavanja.

 

“Osnovnim pravilima međuljudskih odnosa, posebnu pažnju treba da posvete nosioci direktno izabranih funkcija, jer su oni ti koji predstavljaju zajednicu u cjelini i koji diktiraju trendove”, rekli su u Udruženju novinara RS”, saopštili su iz Udruženja novinara Republike Srpske.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *