Ruska amabasada reagovala na neonacističke pojave u BiH

Društvo

Ambasada Ruske Federacije (RF) u Bosni i Hercegovini oglasila se danas saopštenjem za javnost povodom incidenta tokom antifašističke manifestacije u Mostaru, osuđujući napad na učesnike tog događaja.

 

“Varvarski napad huligana, koji se desio 15. februara tokom proslave jubilarne godišnjice oslobađanja Mostara od fašističkih osvajača, zaslužuje svaku osudu i odgovarajuću reakciju vlasti,” navodi se u saopštenju.

 

Ruska ambasada smatra “veoma zabrinjavajućim da se danas, u godini, kada svi mi zajedno obilježavamo 75. godišnjicu Velike Pobjede nad nacizmom u Europi, dešavaju neonacističke pojave u Bosni i Hercegovini, kolijevke antifašističkog partizanskog pokreta na zapadnom Balkanu”.

 

“Pozivamo sve progresivne snage u BiH, međunarodne organizacije i međunarodnu zajednicu da udruže snage u borbi protiv neonacizma i neofašizma, kako to je navedeno i u rezoluciji Generalne skupštine UN-a, ‘O borbi protiv glorifikacije nacizma, neonacizma i drugih praksi koje doprinose eskalaciji savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netrpeljivosti’, koja je usvojena u decembru 2019. godine i koju je podržala Bosna i Hercegovina,” navodi se u saopštenju.

 

mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *