Banjaluka izgubila vlasništvo nad zemljištem u centru grada

Društvo

Zemljište stare autobuske stanice u Banjaluci i zgrada Muzeja savremene umjetnosti RS, u vrijednosti na desetine miliona KM, u vlasništvu je banjalučkog “Autoprevoza” nakon što je Ustavni sud BiH poništio presudu Višeg privrednog suda u Banjaluci, kojom su gradu ranije bili dodijeljeni ovo zemljište i zgrada ove kulturne institucije.

 

Ovim je završen sudski proces koji je trajao 16 godina, a Ustavni sud BiH je poništio presudu na osnovu ugovora o zamjeni nekretnina između “Autoprevoza” i grada iz 1979. godine, a na snazi je ostavio presudu Okružnog privrednog suda u Banjaluci iz oktobra 2017. godine, koja ide u korist “Autoprevoza”, prema kojoj se taj ugovor ne prihvata, navodi portal Capital. Naime, apelaciju Ustavnom sudu su podnijeli “Autoprevoz” i preduzeće “Bewo Real Estate”, koje je od “Autoprevoza” 2013. godine kupilo dio zemljišta, iako je sudski spor bio u toku.

 

“Utvrđuje se povreda Ustava BiH i člana 6, stav 1, Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Ukida se presuda Vrhovnog suda, a presuda Okružnog suda ostaje na snazi”, navodi se u odluci Ustavnog suda BiH.

 

Banjalučki “Autoprevoz” je 1968. godine kupio zemljište od “Željeznica Jugoslavije” za potrebe izgradnje autobuske stanice, a grad Banjaluka je sa “Autoprevozom” 1979. godine zaključio sporazum o zamjeni nekretnina kojim je grad “Autoprevozu” u naselju Lazarevo dao zemljište za izgradnju nove atuobuske stanice, a zauzvrat dobio sporno zemljište.

 

Međutim, ugovor između dvije strane nikada nije zaveden u zemljišno-knjižnu evidenciju Osnovnog suda u Banjaluci, iz arhiva su pod nerazjašnjenim okolnostima nestali originali, a “Autoprevoz” je kasnije privatizovan, navodi Capital.

 

Ovaj sudski spor je otvoren 2004. godine kada je grad zahtijevao da se zemljište kod stare autobuske stanice i muzeja, koje je u centru grada, upiše kao njegovo vlasništvo tražeći da se utvrdi pravna valjanost Ugovora o regulisanju međusobnih odnosa u vezi sa dislokacijom stare autobuske stanice u Banjaluci koji su njihovi pravni prethodnici zaključili još 16. oktobra 1979. godine.

 

Dejan Mijić, direktor banjalučkog “Autoprevoza”, rekao je za “Nezavisne” da je okončan spor dug 16-17 godina, te da su vlasnici i rukovodstvo preduzeća sve vrijeme vjerovali u konačan pozitivan ishod presude.

 

“Sve ove godine sa gradom smo nastojali da održimo korektne i partnerske odnose i isto planiramo i u budućnosti. Ovo nije razlog da se likuje pobjeda ili slično”, kaže Mijić. Ističe da će i u narednom periodu sarađivati sa gradom i u partnerskim odnosima dogovoriti šta i kako dalje, bez velikih turbulencija.

 

“Ovo preduzeće živi i radi 75 godina. Smatramo da pripadamo ovom gradu i tako ćemo raditi i dalje u perspektivi. Naravno da ćemo sjesti sa gradom i zajednički praviti planove da vidimo šta i kako dalje”, rekao je Miljić.

 

Kada je u pitanju akcioni plan zelenog grada na ovoj lokaciji, Mijić kaže da su to još planovi, te da mu se čini da još nije usvojen ni urbanistički plan, ali da će u dogovoru sa gradom povlačiti dalje poteze. Istakao je da je “Autoprevoz” firma koja je privatizovana sa ogromnim gubicima i kao takva prodata je tadašnjem kupcu, u kojoj je bila je iskazana i ova imovina.

 

“Preduzeće je preživjelo jako teške trenutke ovih 16-17 godina, koliko je od privatizacije naovamo. Znači, borili su se s tim dugovima, a postojala je zemlja u čiji se posjed nije moglo ući. Sada dolazimo u situaciju da poslujemo na stabilnoj osnovi, te da se ostvare određeni prihod od imovine koju imamo, te ćemo raditi u tom pravcu”, rekao je Mijić.

 

Slobodan Stanarević, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje u Gradskoj upravi Banjaluka, rekao je za “Nezavisne” da još nije dobio zvaničnu sudsku odluku, te ukoliko je “Autoprevoz” dobio vlasništvo i ako je presuda okončana, ističe da će sjesti i razgovarati sa njegovim rukovodstvom kako bi planirali dalje korake.

 

“Ta lokacija je planirana u izradi Akcionog plana zelenog grada. Time bi parking oko ‘Kraša’ bio sastavni dio trga koji ide skroz do Galerije. Mislim da bi tu moglo doći do nekog dogovora sa ‘Autoprevozom’, jer nikome nije u cilju da se svađamo i zamjeramo. Mislim da se može naći način koji će zadovoljiti interes i grada i investitora”, kaže Stanarević.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *