Preporuke da se odgode putovanja u zemlje zahvaćene virusom korona

Društvo

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske preporučuje putnicima iz Srpske da odgode putovanje u zemlje zahvaćene širenjem virusa korona ukoliko nije neophodno, a putnicima iz zemalja zahvaćenih virusom da se obavezno po dolasku u RS telefonski jave nadležnom domu zdravlja, kako bi dobili savjet i preporuku za dalje postupanje.

 

Iz Instituta putnicima koji iz Republike Srpske ipak putuju u zemlje zahvaćene novim virusom korona preporučuju da poštuju mjere i to da izbjegavaju kontakt sa bolesnim osobama, naročito osobama sa simptomima respiratornih infekcija, te da često peru ruke sapunom i vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi.

 

Ako sapun i voda nisu dostupni, iz Instituta navode da treba koristiti dezinfekciono sredstvo na bazi alkohola, nakon što se ukloni vidljiva nečistoća sa ruku.

 

Iz Instituta navode da je potrebno izbjegavati kontakt sa životinjama (živim ili mrtvim) i odlazak na tržnice sa životinjama.

 

Jedna od mjera za putnike jeste i da ne jedu sirove ili nedovoljno termički obrađene namirnice životinjskog porijekla.

 

Iz Instituta za javno zdravstvo navode da je, ukoliko se putuje u zemlje zahvaćene novim virusom korona, o tome potrebno obavijestiti svog doktora i naglašavaju da se ovo posebno odnosi na starije osobe i osobe sa hroničnim oboljenjima koje imaju veći rizik da dobiju ozbiljniju formu bolesti ili komplikacije.

 

“U slučaju pojave respiratornih simptoma, povišene temperature, kašlja, otežanog disanja odmah potražite ljekarsku pomoć. U zdravstvenu ustanovu se prvo javite telefonom”, preporučuju iz Instituta onima koji putuju u zemlje zahvaćene virusom korona.

 

Putnicima koji dolaze iz zemalja zahvaćenih novim virusom korona iz Instituta ističu da su, s cilju zaštite zdravlja stanovništva, obavezni da se po dolasku u Republiku Srpsku telefonski jave nadležnom domu zdravlja kako bi dobili savjet i preporuku za dalje postupanje.

 

U slučaju pojave povišene tjelesne temperature i respiratornih simptoma (kašalj, otežano disanje) iz Instituta navode da je potrebno da odmah potraže ljekarsku pomoć.

 

“U nadležni dom zdravlja prvo se javite telefonom i obavezno spomenite svoje nedavno putovanje i simptome bolesti. Nemojte putovati u bolesnom stanju”, preporuka je Instituta za putnike koji putuju iz zemalja zahvaćenih novim virusom korona.

 

Preporuka putnicima koji putuju iz zemalja zahvaćenih novim virusom korona jeste i da se i izbjegava kontakt s drugim osobama.

 

“Ako to nikako nije moguće, nosite hiruršku masku koja pokriva nos i usta dok ste u kontaktu sa drugim osobama”, navode iz Instituta.

 

Preporučuje se često pranje ruku sapunom i vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi, a ako sapun i voda nisu dostupni, da se koristi dezinfekciono sredstvo, a tokom kihanja i kašljanja pokrivanje usta i nosa jednokratnom papirnom maramicom, koju je nakon upotrebe potrebno odmah baciti.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *