Ćemalović: Na području USK u izolaciji 715 migranata

Društvo

U migrantskim centrima na području Unsko-sanskog kantona, u izolaciji se nalazi 715 migranata i oni su smješteni u posebne prostorije unutar tih centara, izjavila je Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva u Vladi USK.

 

Prema njenim riječima, trenutno najkritičnija situacija je u centru “Miral” u Velikoj Kladuši, gdje se trenutno nalazi oko 1.100 migranata, što je znatno više od predviđenih kapaciteta.

 

“Prije nekoliko dana oko 200 migranata je prešlo preko ograde i jednostavno ušlo u kamp. Oni su se vratili iz Slovenije i odmah su stavljeni u izolaciju. Pratimo razvoj situacije u tim izolatorijumima i zasad smo evidentirali četiri blaga klinička slučaja i to dva u “Miralu” i dva “Sedri”. Oni nemaju temperaturu, imaju kašalj i njihovo stanje je pod nadzorom”, kazala je Ćemalovićeva.

 

Prema njenim riječima, pozitivna okolnost je da do sada niko od migranata nije imao takve simptome da se morao testirati na virus korona.

 

“U slučaju da se neko od njih mora testirati, to će se uraditi po svim pravilima koja važe i za ostale građane. I oni su sada dio nas i moramo voditi brigu o njima”, istakla je ministrica.

 

Prema njenim riječima, postoji velika opasnost da se neko od migranata zarazi i postane prenosilac virusa te da je iz tih razloga posebno važno što prije okončati izgradnju prihvatnog centra na Lipi, gdje bi se smjestili oni migranti koji su bez smještaja.

 

“Na taj način imali bismo efikasniju zdravstvenu kontrolu i nadzor nad njima. Moramo ukazati i na problem građana koji izdaju smještaj migrantima. Njima treba poručiti kako su odgovorni za sopstveno, ali i za zdravlje svih nas”, kazala je Ćemalovićeva.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *