Banjaluka usvojila paket hitnih mjera za pomoć privredi i građanima

Društvo

Gradska skupština Banjaluke na vanrednoj sjednici odobrila je svih 13 akata za podršku poslovnim subjektima u prevazilaženju posljedica epidemiološke krize usljed virusa korona, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

 

“Grad je donio set odluka koje će već sutra biti u Službenom glasniku i već od sljedeće nedjelje biti na snazi”, rekao je Radojičić.

 

On je dodao da je omogućeno da se od iduće sedmice građani i privrednici mogu obratiti Gradu.

 

Dodao je da je između ostalih donesena Odluka o dodjeli subvencija za plaćanje komunalne takse, što znači da će oni kojima je rad bio obustavljen biti oslobođeni ove takse u iznosu od 100 odsto, a oni kojima je rad bio ograničen platiće 50 odsto ove takse.

 

Isti omjer je određen i za subvencije za javne površine. Procijenjena vrijednost ove mjere je oko 830 hiljada maraka.

 

Radojičić je rekao da su između ostalog predviđene subvencije kamata na kredite privrednika te odluke koje se odnose na potpuni ili djelimični oprost na plaćanje naknada koje su u nadležnosti grada.

 

– Usvojene su tri odluke za pomoć poljoprivredi, i svi oni koji su se prijavili za dodjelu sjemenskih paketa kako bi zasadili poljoprivredne površine dobiće sjemenske pakete ili novčani iznos u vrijednosti paketa – istakao je Radojičić.

 

Naveo je da svi oni koji imaju određene dugove prema Gradu mogu se naredne sedmice obratiti gradu kako bi dobili moratorijum do šest mjeseci na otplatu tog duga.

 

Za sve mjere će biti raspisani javni pozivi i zahtjevi će se obrađivati na mjesečnom nivou.

 

– Isto tako grad kreće i u restrukturisanje duga, idemo u pregovore sa konzorcijumom banaka da dobijemo moratorijum za otplatu duga grada i idemo u pregovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoja (EBRD) za dodatna sredstva kako bi substituisali novac u gradskom budžetu koji će nedostajati zbog pada prihoda – rekao je Radojičić.

 

Isto tako je najavio da će grad pripremiti dodatne mjere kako bi nastavili pomoć privredi koja će trpiti posljedice korona virusa.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *