Virus korona potvrđen kod dvije osobe iz Banjaluke

Društvo

U Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo RS izvršeno je testiranje 338 laboratorijskih uzoraka iz 34 opštine u Republici Srpskoj, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još dvije osobe.

 

Riječ je o jednom muškarcu mlađe i jednom srednje životne dobi iz Banjaluke. Ove osobe imaju simptome bolesti izazvane novim virusom korona COVID 19, ali bez jasne epidemiološke veze.

 

Među testianima je i 60 zdravstvenih radnika, kao i 38 osoba koje rade ili borave u domovima za starija lica, kao i osam trgovaca zaposlenih u marketima i ispostavilo se da niko od njih nije zaraženkorona virusom.

 

Iz Ministarstva zdravlja su naveli da je u okviru aktivnog nadzora u protekla 24 časa testirano i 60 zdravstvenih radnika iz Prijedora, Kozarske Dubice, Foče, Trebinja, Kneževa, Laktaša, Banjaluke, Prnjavora, Gradiške, Bijeljine i Ugljevika, kao i 38 osoba koje rade ili borave u domovima za starije i svi rezultati su negativni.

 

Testirano je i osam radnika u marketima, te 91 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju, a svi nalazi su negativni.

 

Navode da je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci na liječenju 107 pacijenata sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo virusa korona.

 

– Sa težom kliničkom slikom je 45, dok je u izolaciji pet pacijenata. Tri pacijenta su na respiratoru, a dva su na neinvanzivnom modu mehaničke ventilacije. Na staroj lokaciji hirurgije nalazi se 12, a na staroj lokaciji Pulmologije 40 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom – preciziraju iz Ministarstva.

 

U bolnici u Trebinju hospitalizovano je devet, Doboju šest, Prijedoru pet, a u Istočnom Sarajevu i Foči po četiri pacijenta.

 

U objektima za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona, a nemaju simptome nalazi se njih 108, a najviše ih je u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci gdje je smještena 71 osoba i u Studentskom domu u Trebinju gdje se nalazi njih 32.

 

Do sada je u Republici Srpskoj obavljeno 11.420 testiranja na korona virus, a potvrđeno je 708 slučajeva zaraze. Od posljedica COVID 19 preminulo je 28, a oporavilo se 369 osoba.

 

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 3.268 osoba, a nadzor je završen kod njih 22.418.

 

Na sedam graničnih prelaza u Republiku Srpsku je tokom 24 časa ušlo 96 osoba, 88 ih je izašlo iz karantina pri graničnim prelazima i upućeno u lokalne karantine, a trenutno se u karantinima na graničnim prelazima nalazi ukupno 12 osoba.

 

Iz Ministarstva zdravlja RS još jednom su upozorili građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *