Stevandić: Nema naznaka da će biti novih klastera

Društvo

Šef Tima za praćenje mjera i preporuka Republičkog štaba za vanredne situacije Nenad Stevandić rekao je da je Bolnica “Srbija” u Istočnom Sarajevu, u kojoj se nalaze četiri osobe zaražena virusom korona, preduzela sve neophodne mjere i da nema naznaka da će biti novih klastera.

 

Stevandić je nakon sastanka sa vršiocem dužnosti direktora Bolnice “Srbija” Nebojšom Šešlijom, kojem su prisustvovali i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić i rukovodilac Regionalne kancelarije Instituta za javno zdravstvo Vlado Miovčić, istakao da je ova regija u epidemiji Kovida-19 prošla dobro, budući da trenutno ima svega četiri pacijenta.

 

On je naglasio da je i u karantinima mali broj ljudi tako da je u regijama Istočno Sarajevo i Stara Hercegovine ukupno 10 ljudi, što je bolje od republičkog prosjeka jer je posljednjih dana došlo do povećanja lica u karantinima.

 

– Sve informacije govore da su ovdje svi klasteri ugašeni i ne vidim mogućnosti da bi moglo doći do nove masovne kontaminacije stanovništva – rekao je Stevandić.

 

On je naglasio da je Bolnica “Srbija” od početka epidemije obezbijedila trijažu pacijenata, karantin je udaljen od glavne zgrade, a dobili su i pokretni ultrazvuk, što im olakšava rad.

 

Prema njegovim riječima, u skladu sa tim je mali broj oboljelih i smrtnih slučajeva u ovoj regiji.

 

Šešlija je rekao da su trenutno na bolničkom liječenju četiri pacijenta zaražena virusom korona, a jutros su za dva ova pacijenta dobijeni prvi negativni nalazi, jutros su uzeti novi brisevi i ukoliko budu negativni oni će biti pušteni kući.

 

On je naglasio da Bolnica ima potrebnu količinu zaštitne opreme, zahvaljujući dobrom radu Republičkog kriznog štaba i Ministarstva zdravlja Republike Srpske koji dostavljaju konstantno potrebne količine zaštitne opreme i materijala.

 

– Opremljenost bolnice je na zadovoljavajućem nivou i nema razloga za brigu ni za pacijente, ni osoblje – rekao je on i dodao da im je trenutno najpotrebniji mobilni rendgen za koji imaju čvrsto obećanje nadležnih da će stići u narednom periodu, čime bi zaštili od zaraze sve zdravstvene radnike i Odjeljenje radiologije.

 

Šešlija je naglasio da je na virus korona testirano 27 medicinskih radnika Bolnice “Srbija” zbog slučaja koji se nedavno desio kada je osoba koja je primljena na intenzivnu njegu bila zaražena virusom korona.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *