Zaključak Republičkog štaba ne derogira nadležnosti BiH

Društvo

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske saopštilo je danas da zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije kojim je poljoprivrednicima sa prebivalištem u pograničnom dijelu u Srbiji omogućeno da ulaze u Srpsku radi obavljanja poljoprivrednih radova na zemljištu čiji su vlasnici, ne derogira nadležnosti BiH, te da su reagovanja na tu odluku neopravdana.

 

“Zaključkom se ne derogiraju nadležnosti BiH, s obzirom na to da se tim aktom građani koji prelaze granični prelaz oslobađaju samo odlaska u obavezni karantin, a da to ne utiče na proceduru prelaska granice što je u nadležnosti Savjeta ministara”, navedeno je u saopštenju.

 

Od pojave virusa korona, kako je istaknuto, pored brige za zdravlje stanovništva, Vlada Republike Srpske se opredijelila da posebnu pažnju posveti svim granama privrede, a vodeći se time donesen je ovaj zaključak kako bi poljoprivrednici mogli da neometano proizvedu hranu koja je u ovoj situaciji prijeko potrebna.

 

Republički štab za vanredne situacije donio je juče zaključak koji predviđa da Republička uprava za inspekcijske poslove neće izdavati rješenje o smještaju u karantin za državljane BiH i Republike Srpske, te susjednih država koji ulaze ili izlaze iz Srpske isključivo radi obavljanja poljoprivrednih radova na zemljištu čiji su vlasnici, odnosno posjednici.

 

Iz Ministarstva poljoprivrede su pojasnili da je zaključkom definisano da oni koji ulaze u Srpsku radi obrade zemljišta na graničnom prelazu na teritoriji Republike Srpske, pored identifikacionog dokumenta, moraju da predoče dokaz da su vlasnici, odnosno posjednici poljoprivrednog zemljišta čije obrađivanje je razlog za ulazak, odnosno izlazak iz Srpske.

 

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić dao je uputstvo Graničnoj policiji BiH da radi u skladu sa zakonom i da ne izvršava zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije kojim se omogućava prelazak granice da bi mogli obavljati poljoprivredne radove.

 

Iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara su naveli da je pitanje granice u isključivoj nadležnosti Savjeta ministara, koje svoje odluke donosi na prijedlog ovlaštenog predlagača, odnosno Ministarstva bezbjednosti.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *