Šeranić: Pred nama će biti jedna nova normalnost

Društvo

Pred nama će svakako biti jedna nova normalnost, i to ne treba da bude neuobičajeno. Kada su se desili nemili događaji 2001, donesene su mjere o bacanju tečnosti na aerodromu i skidanje kaiša i sata, i to je sada svima normalno. Vjerovatno će tako biti i s ovim virusom, pred nama je novo normalno vrijeme, rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS, prilikom gostovanja u programu Nes radija.

 

“Najveći problem je što je virus nov i što cijela naučna zajednica traži adekvatne naučne dokaze kako se jasno postaviti prema ovom virusu. Zbog toga smo mi išli sa različitom vrstom mjera kroz različite faze i to nismo radili samo mi u Republici Srpskoj, nego se na tom principu radi i u cijelom svijetu”, dodao je Šeranić.

 

On je ovom prilikom naglasio kako konstantno dolaze nove naučne činjenice, koje ukazuju na postojanje ili nepostojanje neke potrebe.

 

“Međutim, kada govorimo o običnom čovjeku, nošenje zaštitne maske kad se izlazi u javni prostor je jedna od mjera koje se ne mijenjaju i koje ostaju, a ono što je svakako preporuka je da se u zatvorenim prostorijama nose zaštitne rukavice koje treba dezinfikovati prije i poslije ulaska u sam prostor. To je ono što će nam biti novo i na šta se moramo naviknuti kao normalno”, istakao je Šeranić.

 

Prema njegovim riječima, jako je bitno prihvatiti i usvojiti fizičku distancu koja se, kako ističe, potvrdila kao jedna od najboljih preventivnih mjera koje osoba kao pojedinac može da učini.

 

Ono što mnoge zanima, kako ističe ministar Šeranić, u novoj realnosti jeste ljeto, more, odmori i način na koji će sve to funkcionisati.

 

“Kao što ste mogli da čujete, kolege u Hrvatskoj i Crnoj Gori već daju preporuke za plaže, ali što se nas tiče, ja vidim mogućnost da se možemo kupati na Vrbasu kad dođe ljeto. Ali svakako – korak po korak, pa ćemo rasvijetliti i te mjere kako bi sve funkcionisalo kako treba”, rekao je Šeranić.

 

Iako je već dva mjeseca njegovo ime jedno od najspominjanijih u svim medijima, pa tako i među ljudima, kroz smijeh ministar Šeranić ističe kako bi više volio da situacija nije takva, već da se spominje u smislu zdravog načina života i lijepih stvari. A na pitanje kada će na zasluženi odmor, ministar napominje da će to, po svemu sudeći, morati da pričeka.

 

“Na odmor ću vjerovatno kada i svi. Mada moram priznati da mi je ostao još jedan dan godišnjeg odmora, koji vrijedno čuvam da ga iskoristim kada mi bude zatrebao”, ispričao je kroz smijeh ministar Šeranić.

 

Posljednjih dana na internetu je postala viralna i fotografija ministra Šeranića na biciklu, ali je za Nes radio priznao kako vožnja bicikla sada, nažalost, nije njegova dnevna rutina.

 

“Dok nisam bio ministar svakodnevno sam koristio bicikl kao prevozno sredstvo da dođem na posao, što je zbog gužve u Banjaluci dosta praktičnije. Međutim, sada su nešto drugačiji protokoli, ne u smislu promocije, nego u smislu bezbjednosti. Ipak, svaku priliku koristim da sa svojom porodicom ako ne na biciklu, onda na trotinetu ili u šetnji izađem napolje i da zajedno prođemo gradom”, rekao je Šeranić.

 

Nakon svih policijskih časova došle su i mjere relaksacije… Prva pred nama je faza 11. maja kada se otvaraju kafići, a druga faza koja se očekuje nakon nje je ona predviđena za 18. maj, gdje će se, kako Šeranić ističe, ići sa preporukom relaksacije mjera za treninge profesionalnih sportista, ali i onih koji se bave individualnim sportovima.

 

“Ono što je pred nama je svakako otvaranje kafića, krajem sedmice ćemo objaviti i tačne preporuke za sjedenje u kafićima. One će zavisiti od toga kako je bašta uređena, moraće se obezbijediti potrebna fizička distanca. Da li će to podrazumijevati dijagonalno sjedenje, vidjećemo, jer postoje problemi kod okruglih stolova, ali svakako se nadamo da ćemo naići na razumijevanje te da ćemo se svi zajedno prilagođavati i korigovati nove mjere”, dodao je Šeranić za Nes radio.

 

Podsjećanja radi, u Republici Srpskoj u posljednja 24 časa obavljeno je 519 testiranja, od čega je 28 lica pozitivno, te se, prema riječima ministra Šeranića, situacija sada drži na onom postotku koji se može očekivati, s obzirom na to da ćemo imati cirkulaciju virusa.

 

“Ono što je dobro jeste da smo radili ponovo testiranja u UKC-u i drugim zdravstvenim ustanovama. Radili smo oko 100 testiranja zdravstvenih radnika, od Dervente, Bijeljine, Prijedora i tako dalje, i svi nalazi su negativni. Negativni su i svi nalazi koje smo radili u domovima za starija lica, negativni su i nalazi iz izolacije i karantina, tako da se ovo sada svodi na cirkulaciju virusa unutar zajednice”, naglasio je Šeranić u gostovanju na Nes radiju.

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *