Radojičić: Od ponedjeljka dozvoljen rad i okupljanja ali uz pojačane kontrole

Društvo

Ocjenjujemo da je situacija u Banjaluci prilično promjenjljiva, ponekad je broj zaraženih veći, a ponekad manji, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić nakon sjednice Štaba za vanredne situacije.

 

-Cilj je prije svega zaštita života, ali i sanacija negativnih ekonomskih posljedica u Banjaluci – kazao je Radojičić.

 

Direkotor doma zdravlja Nevena Todorović je rekla da se prethodnih dana ne bilježi veći broj oboljelih od respiratornih inspekcije.

 

-U Banjaluci je oko 504 lica pozitivno na korona virus – navela je ona.

 

Kazala je da u ponedljeljak počinje rad vrtića i da će svi zaposleni biti testirani.

 

Gradonačelnik je rekao da je povećan broj preminulih prethodnih dana te da se većinom radi o starijim građanima.

 

-Molim građane da iako im je dozvoljeno kretanje da se što manje kreću kako bise zaštitili- naveo je on.

 

Dodao je da će upravo zbog toga odlučeno na Štabu da će se pojačati nadzor nad mjestima gdje se stariji građani okupljaju, među njima su domovi za stare i javne kuhinje.

 

Načelnik Odjeljenja za obrazovanje i zdravstvo Dragan Banjac je rekao da od ponedjeljak počinju raditi vrtići i da u grupama može biti makslimalno po desetero djece.

 

-Isto tako taj broj ne smije biti prekoračen. Biće testirani svi zaposleni koji rade u vrtićima od vaspitača pa do onih koji pripremaju hranu. Do ponedjeljka moraju biti testirani svi oni koji dolaze u prvi kontakt sa djecom – naveo je on.

 

Gradonačelnik Radojičić je rekao da će roditelji čija djeca idu u vrtić plaćati 50 odsto od cijena, a čija djeca ne idu neće plaćati.

 

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je rekao da od ponedjeljka kreće gradsku prevoz.

 

-Neće krenuti odmah svi polasci već će biti u grupama ujutru od na primjer od šest od osam kada ljudi idu na posao. Isto tako u autobusima može biti samo 50 odsto od kapaciteta busa – naveo je Sandić.

 

Kazao je da od 23 linije saobraćaće samo 16.

 

-Pošto želimo da to prvenstveno koriste radnici krenuće i prodaja mjesečnih karata a ostali će moći da kupuju pojedinačne karte – naveo je Sandić .

 

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da od nedjelje prestaje zabrana odlaska na izletišta ili parkove ali da je i dalje zabranjeno okupljanje.

 

-Isto tako od ponedjeljka počinju sa radom ugostitelji, frizeri i kozmetičati i republički štab je propisao uslove pod kojima mogu da rade. Od ponedljeka će kontrolni organi provjeravati i upozoravati jer se radi o velikom broju detalja i ako se primjeti flagrantno kršenje mjera biće kažnavanja- kazao je on.

 

Dodao je da će biti pooštrene kontrole javnog prevoza i vrtića.

 

Naveo je su odobreni pojedini zahtjevi privrednika za olakšice i da će nastaviti sa procjenjivanjem više od 1.000 zahtjeva koji su pristigli.

 

Pozvao je građane da se i dalje disciplinovano ponašaju jer će tako zaštititi i sebe i druge.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *