Uskoro ukidanje policijskog časa u Republici Srpskoj

Društvo

U Republici Srpskoj uskoro će biti ukinut policijski čas, tačnije zabrana kretanja od 22 časa do pet časova ujutru.

 

Vlada RS danas će Narodnoj skupštini predložiti održavanje posebne sjednice na kojoj će biti ukinuto vanredno stanje, a nakon toga uredbom Rebubličkog štaba za vanredne situacije trebalo bi da bude ukinut i policijski čas.

 

Prije ukidanja policijskog časa biće određeno radno vrijeme ugostiteljskih objekata i benzinskih pumpi tokom noći što će biti urađeno do kraja ove nedjelje, a zabrana kretanja noću, tj. policijski čas od sljedeće sedmice neće biti na snazi.

 

Zabrana kretanja od 20 časova do pet časova ujutro na prostoru RS uvedena je 21. marta, na prijedlog Republičkog štaba za vanredne situacije, da bi se spriječilo širenje virusa korona. Kasnije je korigovana na period od 22 časa do pet ujutru, dok je nekoliko puta njeno trajanje proširivano tokom trajanja praznika u aprilu i maju.

 

U Federaciji BiH policijski čas ukinut je 24. aprila.

 

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je juče da će Vlada “usvojiti odluku o ukidanju vanrednog stanja u Srpskoj i uputi je na razmatranje Narodnoj skupštini Republke Srpske.”

 

Tačnije, Vlada bi danas Skupštini trebalo da dostavi zahtjev za održavanje posebne sjednice sa prijedlogom dnevnog reda na kojem će se naći prijedlog odluke o ukidanju vanrednog stanja, prijedlog verifikacije uredbi koje je u toku vanrednog stanja potpisala predsjednik Republike Srpske i Prijedlog rebalansa budžeta Srpske za 2020. godinu.

 

Kolegijum Narodne skupštine koji je zasjedao juče zaključio je da će, nakon što iz Vlade stigne zahtjev i konačan prijedlog dnevnog reda, sjednica Kolegijuma na kojoj će biti zakazana posebna sjednica i dogovoren termin njenog održavanja i utvrđen prijedlog dnevnog reda, biti održana telefonskim putem. Kolegijum će se ponovo sastati čas uoči održavanja posebne sjednice i potvrditi zaključke u vezi održavanja posebne sjednice. Sjednica će se održati u konferencijskoj sali Vlade RS.

 

Skupština Republike Srpske usvojila je 28. marta odluku o proglašenju vanrednog stanja u Srpskoj zbog epidemije virusa korona. Ta sjednica je održana u Banskom dvoru.

 

mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *