Banjalučki odbornici o zaduženju od 2,9 miliona KM

Društvo

Grad Banjaluka planira da podigne kredit od 2,9 miliona KM kako bi smanjili deficit u gradskoj kasi koji je nastao zbog smanjenih prihoda u budžetu grada a koji je nastao zbog pandemije virusa korona.

 

Odluka o ovom zaduženju naći će se pred odbornicima na vanrednom zasjedanju Skupštine grada koje je zakazano za 27.maj.

 

U obrazloženju ove odluke je navedeno da je uzrok deficita novčanog toka u ovoj godini epidemija virusa korona.

 

– Odlukama Republičkog i Gradskog štaba za vanredne situacije od marta 2020. godine obustavljen je ili ograničen rad mnogim privrednim subjektima na teritoriji RS, što je slučaj i na cijeloj teritoriji BiH. Epidemija virusa korona u velikoj mjeri je usporila privredne aktivnosti u regionu i Evropi. Sve ovo je uticalo na značajano smanjenje priliva budžetskih sredstava u martu i aprilu 2020. godine, a svakako će se odraziti i na priliv sredstava u narednim mjesecima- navedeno je u ovoj Odluci.

 

Objašnjeno je da Zakon o zaduživanju, dugu i garancijama predviđa mogućnost kratkoročnog zaduživanja jedinica lokalne samouprave i da redovni prihodi Grada u 2019. godini iznose 124,8 miliona KM.

 

-Potencijalna obaveza po kreditnom zaduženju predloženom ovom odlukom, zajedno sa pripadajućom kamatom, iznosi 2,9 miliona KM ili 2,38 odsto redovnih prihoda ostvarenih u 2019. godini. U skladu sa gore navedenim, ukupno kratkoročno zaduženje Grada, uključujući tekuće i potencijalna zaduženja, na dan 30.04.2020. godine, iznosi 6,2 miliona KM, odnosno 4,99 odsto ostvarenih redovnih prihoda iz 2019. godine, što je manje od propisanih maksimalnih pet odsto, u a koje popisuje Zakon o zaduživanju, dugu i garancijama RS – precizirano je u Odluci.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *