U buticima dozvoljeno probavanje garderobe

Društvo

Institut za javno zdravstvo RS objavio je izmijenjene i dopunjene preporuke za rad neprehrambenih trgovina, tržnih centara i trgovina kao zasebnih prodajnih objekata u tržnim centrima, odnosno butika, prodavnica igračaka, obuće, sportske opreme, nakita, knjižara.

 

Kad je riječ o buticima, i dalje, koliko god je to moguće, treba izbjegavati probavanje odjevnih predmeta.

 

– Ako je neophodno isprobavati garderobu, treba voditi računa da se izbjegava kontakt odjevnih predmeta sa očima, nosom i ustima,

 

Prije ulaska u prostor za kabine, postaviti dozatore sa dezinfekcionim sredstvom, a zadržavanje osoba u kabini potrebno je svesti na minimum – kažu u IJZ i dodaju da kabine obavezno treba dezinfikovati dva puta u toku jedne smjene, a po potrebi i češće.

 

– Kabine držati otvorene kada nisu u upotrebi, a u jednu kabinu dozvoljen je ulaz samo jednoj osobi, izuzev pratnje, odnosno roditelja ili staratelja, u slučaju djeteta ili osobe kojoj je potrebna pomoć. Treba omogućiti prozračivanje kabina prije sljedećeg korisnika. Takođe, potrebno je odrediti osobu u trgovini koja će kontrolisati da osobe koje ulaze u prostor za kabine obavljaju dezinfekciju ruku i pravilno nose maske. Maska se nosi na način da pokriva nos, usta i bradu i da dobro prijanja na lice – navodi se u preporukama.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *