Ko iščekuje epidemiološki haos u Republici Srpskoj?!

Autori Društvo

Ako zanemarimo lokaciju u strogom centru grada, stara hirurgija može biti rješenje za lakše slučajeve Covida-19 i eventualno neke srednje teške, ali i dalje ostaje otvoreno pitanje liječenja eventualno većeg broja oboljelih sa težom kliničkom slikom; ostaje pitanje biosigurnosti, intenzivne njege, iscrpljenosti zdravstvenih radnika …

 

PIŠE: Slobodan Stanić

 

Odjeljenje za kabinetske poslove i poslove informisanja UKC u svom pozivu medijima od prije nekoliko dana , a u vezi sa renoviranjem stare hirurgije i njenim adaptiranjem u Privremenu Covid bolnicu, navodi u samom naslovu “U iscekivanju epidemiološkog haosa…”

 

Kakav “epidemioloski haos” se očekuje?! Šta će proizvesti taj očekivani “epidemiološki haos”? Da li je krizni štab upoznat sa tim i da li su preduzete potrebne mjere da do tog “haosa” ne dođe? Da li je neko svojim činjenjem, ili nečinjenjem odgovoran što taj “epidemiološki haos” uopste iščekujemo?

 

Nažalost, nas uvijek sve iznenadi pa i snijeg u januaru!

 

Eventualne pripreme počnu kada katastrofa već zakuca na vrata, tako je i sa adaptacijom stare hirurgije. Ako zanemarimo lokaciju u strogom centru grada, stara hirurgija može biti rješenje za lakše slučajeve Covida-19 i eventualno neke srednje teške, ali i dalje ostaje otvoreno pitanje liječenja eventualno većeg broja oboljelih sa težom kliničkom slikom; ostaje pitanje biosigurnosti, intenzivne njege, iscrpljenosti zdravstvenih radnika …

 

U autorskom tekstu iz jula ove godine napisao sam da Covid-19 nije trka na 100 metara, već maraton. Dakle u tom tekstu, prije skoro četiri mjeseca naveo sam i niz mjera i preporuka – Kako preduprijediti nastupajući epidemiološki cunami.

 

Ostajem i dalje pri stavu da je vrlo bitna dobra koordinacija između različitih institucija koju treba da obezbijedi Vlada RS.

 

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite mora omogućiti fleksibilnost organizacije zdravstvenog sistema, veću mobilnost svih zdravstvenih radnika, povećati rezerve potrebne opreme, medicinskih sredstava , sanitarnih sredstava. Po hitnoj proceduri treba dograditi i opremiti sprat na Infektivnoj Klinici na Paprikovcu i to intenzivnu njegu sa nivoom biosigurnosti III . Higijensko epidemioloske sluzbe pri domovima zdravlja transformisati u CDC centre za kontrolu bolesti, da funkcionalno budu dio IZJZ, tj. da budu njegove ispostave na terenu, izvjestavaju o stanju i provode zacrtane mjere. Bilo je predlozeno i otvaranje regionalnih zavoda prvenstveno u Bijeljini, ali i Prijedoru i Gradisci kao i niz drugih mjera. Nista od ovog nije ni razmotreno, a kamoli prihvaceno da bi sada bili pred nastupajucim ” epidemioloskim haosom ” . Svakom dobronamjernom je jasno da upravo nakon izbora idemo ka trecem piku prvog talasa i da posledice mogu biti zastrasujuce , ako se ova diskordinacija nastavi!

 

*autor je doc. dr sci. medicinskih nauka i bivši ministar zdravlja Republike Srpske

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *