MISLI O PRIRODI
Planinari traže da se zaštiti kanjon rijeke Cvrcke

Društvo

Predstavnici Planinarskog društva “Vilenska vrela” iz Kneževa uputili su Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske inicijativu za zaštitu kanjona rijeke Cvrcke.

 

U dokumentu, upućenom resornom ministarstvu, navodi se da je ovaj kanjon u Prostornom planu do 2025. godine potencijalno područje Ekološke mreže RS, te da “Vilenska vrela” kao društvo koje se bavi zaštitom prirode ima za cilj obezbjediti status ovog prirodnog dobra.

 

“Potrebno je utvrditi kategoriju zaštićenog područja i mjere zaštite. Nadamo se da će nakon valorizacije područja od strane Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa i izradom Studije zaštite utvrditi se da kanjon ove rijeke zaslužuje status zaštićenog područja”, navode u Udruženju “Vilenska Vrela”.

 

 

Planinari su u borbi za zaštitu rijeke sa brojnim kaskadama, slapovima, brzacima i vodopadima dobili i podršku lokalne vlasti i zajednice.

 

U Pismu podrške, koje potpisuje načelnik Kneževa Goran Borojević, se navodi da su planinari iz ovog udruženja proveli brojne akcije i radionice za djecu i mlade, te svojim aktivnostima se predstavili kao ambasadori prirodnih ljepota ove opštine i turističkih potencijala Republike Srpske.

 

 

“Dosadašnjim angažmanom i zalaganjem, uvijek su uživali podršku opštine, u skladu sa našim mogućnostima. Sada smo spremni da pružimo podršku u smislu angažmana ljudi, razmjene informacija, kao i finansijsku podršku za izradu Elaborata studije opravdanosti za zaštitu kanjona Cvrcke”, navodi se u pismu podrške.

 

Podrška je stigla i od Šumskog gazdinstva “Čemernica” u čijem se dopisu navodi da Šumsko-privrednom osnovom planirana zaštita izvora pitke vode i očuvanja prirodne ljepote Vilenskog vrela.

 

 

Inicijativa za zaštitu Cvrcke je dio projekta „Misli o prirodi!” u oblasti zagovaračke mreže, odnosno dijelu velikog trogodišnjeg projekta kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva CPCD, a finansijski podržava Vlada Švedske.

 

Cvrcka je najveća lijeva pritoka Vrbanje. Izvire na sjeveroistočnim padinama Čemernice, na vododijelnici sa Jakotinom i potocima koji se ulijevaju u Ugar. Za obilazak gotovo nestvarnog kanjona rijeke Cvrcke potrebno je od 6 do 10 časova.

 

Sa svojim mnogobrojnim vodopadima, kaskadama, strmim liticama i prirodnim toboganima ova lokacija čini pravi izazov za ljubitelje kanjoninga. Dolina Crvrcke je atraktivna za pješačenje, jer cijelom dužinom kanjon prati pješačka staza, sa slikovitim pejzažima i autentičnim vodenicama.

 

seesrpska.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *