Mićo Mićić preminuo od posljedica zaraze korona virusom

Društvo

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je preminuo u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u 12.05 od posljedica zaraze virusom korona.

 

Njemu je 26. novembra potvrđeno prisustvo virusa korona, a zbog teže kliničke slike prebačen je na UKC RS i 2. decembra priključen na respirator.

 

Mićo Mićić rođen je 6. septembra 1956. godine u Bijeljini.

 

Osnovnu školu je završio u Gradcu i Crnjelovu, a srednju Tehničku školu u Bijeljini. Fakultet za fizičku kulturu je završio 1981. godine u Sarajevu.

 

Od 1981. do 1996. godine radio je kao profesor u Srednjoškolskom centru u Kalesiji i Srednjoj tehničkoj školi “Mihajlo Pupin” u Bijeljini.

 

U Administrativnoj službi opštine Bijeljina počeo je da radi 1996. godine na dužnosti načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku i civilinu zaštitu i tu dužnost je obavljao do 2000. godine.

 

Od 2000. godine bio je ministar za izbjeglice i raseljena lica u Vladi Republike Srpske, a od 2003. godine ministar rada i boračko-invalidske zaštite.

 

Na lokalnim izborima 2005. izabran je za načelnika opštine Bijeljina, a na ovu dužnost je reizabran 2008. godine. Četiri godine kasnije, izabran je za prvog gradonačelnika u istoriji Bijeljine. Godine 2016. izabran je za drugi gradonačelnički mandat, odnosno četvrti mandat prvog čovjeka lokalne samouprave.

 

Godine 2013. načelnici i gradonačelnici opština i gradova Republike Srpske su ga izabrali za predsjednika Saveza opština i gradova Republike Srpske, a bio je i na dužnosti potpredsjednika Saveza.

 

Gradonačelnik Mićić je nosilac Ordena Svetog Save I i II reda koje dodjeljuje Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve.

 

Među ostalim priznanjima dodijeljenim gradonačelniku Mićiću izdvajaju se dvije titule najmenadžer BiH u oblasti lokalne uprave za 2008. i 2012. godinu za, kako je navedeno u obrazloženju, “izvanredan dugogodišnji doprinos razvoju opštine Bijeljina, stvaranje povoljnih uslova za razvoj biznisa i bolji život građana”.

 

Dobitnik je i visokog priznanja Zlatna plaketa “Lider lokalne samouprave decenije” koje mu je 2012. godine dodijelila Internacionalna liga humanista – Liga za mir.

 

Bio je oženjen. Otac je troje djece.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *