Vlada RS traži odobrenje da se zaduži za još 57 miliona

Društvo

Vlada Republike Srpske traži od poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske da odobre kreditno zaduženje od 57 miliona evra. Dio novca će biti plasiran firmama i poljoprivrednicima, a drugi dio investiran u riječni saobraćaj.

 

Najveći kredit od 30 miliona evra, Vlada planira da podigne kod Svjetske banke za prvu fazu programa integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine. Plan je da se kredit vraća 32 godine uz grejs period od sedam godina, po referentnoj kamatnoj stopi i fiksnoj marži.

 

Obrazlažući svoj prijedlog, u Vladi kažu kako je vodni saobraćaj povoljniji u odnosu na druge vidove saobraćaja, kao i ekološki prihvatljiviji ali da se od rata pa naovamo u njegovu infastruturu veoma malo ulagalo.

 

Na dijelu rijeke Save koji pripada Republici Srpskoj predviđeni su radovi na čišćenju korita, uklanjanja plićaka, a plan je i da se izradi projektna dokumentacija za izgradnju pristaništa u Gradišci. Sa druge strane, kada je Drina u pitanju, plan je da se novac ulaže u višenamjensko korišćenje njenog vodnog potencijala.

 

Drugi kredit od 22,4 miliona evra Vlada planira da uzme kod Svjetske banke za projekat podrške oporavka firmi pogođenih posljedicama pandemije virusa korona.

 

Ovo zaduženje će se vraćati 15 godina, po istim uslovima kao i prethodni kredit, a projekat će realizovati Investiciono-razvojna banka Republike Srpske i Ministarstvo privrede i preduzetništva i trajaće do kraja 2024. godine.

 

Međutim, novac će privrednicima biti plasiran putem kreditnih linija.

 

„Bez obzira na to da konačan ishod negativnih efekata pandemije na radna mjesta i poslovne subjekte i danas nije poznat, izvjesno je i sigurno da pomenuta pandemija šteti poslovnim subjektima, te da će istim biti potrebna podrška kako bi ostali finansijski održivi, posebno imajući u vidu okruženje u kome je prisutna povećana nesigurnost, ograničena je mobilnost, prije svega ljudi, te povećana nesigurnost u smislu dostupnosti finansijskih sredstava“, stoji u obrazloženju Vlade.

 

Treće zaduženje od 4,7 miliona evra je namjenjeno za razvoj poljoprivrede i seoskog preduzetništva. Kredit se Republici Srpskoj odobrava na rok od 18 godina, sa rokom odgode na tri godine i uz godišnju referentnu kamatnu stopu IFAD (Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede).

 

„Cilj Projekta je ekonomski razvoj ruralnih područja Republike Srpske i smanjenje siromaštva seoskog stanovništva stvaranjem boljih uslova i mogućnosti za generisanje prihoda i unapređenje životnog standarda ciljnih domaćinstava“, kažu u Vladi Srpske.

 

Projekat će trajati pet godina, a biće obuhvaćeni mali poljoprivredni proizvođači i druge kategorije seoskog stanovništva, prvenstveno nezaposleni mladi ljudi i žene na selu, koji još uvijek nisu povezani s tržištem.

 

Inače, prema posljednjim podacima javni dug Republike Srpske koji podliježe zakonskom ograničenju zaključno sa septembrom prošle godine iznosi 5,8 milijardi KM što je 53,24 odsto procijenjenog BDP-a za 2020. godinu.

 

Capital.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *