Sporna nabavka 15 sanitetskih vozila za zdravstvene ustanove!?

Društvo

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar zdravlja Alen Šeranić uručili su u januaru ove godine 15 sanitetskih vozila rukovodiocima bolnica i domova zdravlja širom Republike Srpske. Projekat koji je finansiran uz pomoć Svjetske banke, koštao je 1,6 miliona KM. Međutim, iz opozicije sumnjaju da su vozila preplaćena i traže da se nabavka ispita.

 

Petnaest sanitetskih vozila marke Pežo Boxer furgon proslijeđeno je početkom godine u isto toliko zdravstevnih ustanova u Republici Srpskoj. Potpuno opremljena vozila, koštala su 1.602.000 KM. Prema tome, svako vozilo pojedinačno je plaćeno 106,7 hiljada maraka.

 

Ipak, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, ulazna vrijednost jednog vozila, iznosila je 31.713,93 KM.

 

To znači da je PDV, carine, opremanje i osposobljavanje vozila za potrebe zdravstvene ustanove, koštalo Vladu Srpske i Ministarstvo zdravlja više od 70 hiljada KM.

 

Da li je to zaista tako, resorni ministar ne zna.

 

“Nemam tu informaciju. Zato što je gledano u paketu. Mislim da je gledano u paketu koliko je koštalo vozilo ukupno. Sad kolika je razlika, ne znam”, kaže ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

 

U opoziciji sumnjaju u transparentnost ovog posla.

 

“Znam da će oni reći mi smo ta vozila prepravljali iz furgona u sanitete, ali prema nekim našim saznanjima to prepravljanje je koštalo 15 hiljada po vozilu. Kada se doda tome i PDV, carina i troškovi prevoza i sve, dolazi se do neke razlike po ovome, od 40 hiljada po vozilu, a što na 15 vozila iznosi negdje oko 600 hiljada maraka. Što znači, da su u konačnici još nekih 10 domova zdravlja je moglo dobiti po jedno vozilo, prema našim računicama”, tvrdi predsjednik Odbora za zdravstvo SDS-a Slobodan Stanić.

 

Ministar zdravlja nije želio diskutovati da li su vozila preplaćena ili ne. Tvrdi da se radi o minimalnoj opremi koju mora da zadovolji jedno vozilo, a koju je odobrila i Svjetska banka projektom Covid-19.

 

“Morao bih da vidim svaku opremu koja je i o čemu se konkretno radi. Mislim, da li se radi o defibrilatoru i kakva je karakteristika tog defibrilatora, kakva je karakteristika šinskog sistema što se tiče opremanja samog kiseonika. Koja je visina stropa, da li tehničar može da se uspravi ili ne može, da li su udlake koje tamo imaju odgovarajuće. Dakle, to je cijela lista koju možemo izanalizirati, pa da se vidi kako je i šta je. Ali to je ono što je bilo ponuđeno i saglasnost smo, kažem, na to dobili”, dodaje ministar Alen Šeranić.

 

U SDS-u ne odustaju. Poručuju – očekujemo da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i tužilaštvo ispitaju kako se od osnovice za carinjenje po vozilu od 31.700 KM, došlo do cijene od 106.700 KM koju su platili Vlada Srpske i resorno ministarstvo.

 

“Ja tražim od MUP-a Srpske i tužilaštva da utvrde da li je bilo prefakturisavanja da bi se ta razlika u cijeni pokrila, i da li je bilo povlaštenih informacija pa da je uvoz izvršen čak i prije okončanog tendera, gdje onda drugi koji su mogli biti potencijalna konkurencija nisu mogli u roku isporučiti ta vozila, a onaj koji je dobio povlaštenu informaciju, to je mogao”, poručuje Slobodan Stanić.

 

Ukoliko se ispostavi da su postojale malverzacije, to će biti još jedna u nizu korona afera u Republici Srpskoj, a za koje će nadležni morati da odgovaraju, upozoravaju iz Srpske demokratske stranke.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *