Izmjenama KZ RS previđene kazne za medije i do 100 hiljada KM!

Društvo

Vlada Republike Srpske predstavila je Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske, u koji se, između ostalog, kao krivična djela uvode uvreda i kleveta, a oni koji budu kršili ove odredbe kazniće se drakonskim novčanim kaznama.

 

Tako će, na primjer, mediji za koje se utvrdi da su počinili klevetu, morati platiti kaznu koja ide čak do 100.000 KM.

 

U Nacrtu zakona piše da se poslije člana 208. dodaje nova Glava XVIIa “Krivična djela protiv časti i ugleda”, te da se radi o uvredi, kleveti, iznošenju ličnih i porodičnih prilika i javno izlaganje poruzi zbog pripadnosti određenoj rasti, vjeri ili nacionalnosti.

 

Po pitanju uvrede, zakon u Članu 208a, kaže da onaj ko uvrijedi drugoga, kazniće se novčanom kaznom od 5.000 KM do 20.000 KM (ovo je stav 1).

 

Stav (2): Ako je djelo iz stava 1. ovog člana učinjeno putem štampe, radija, televizije ili drugih sredstava javnog informisanja ili na javnom skupu ili na drugi način, zbog čega je uvreda postala pristupačna većem broju lica, kazniće se novčanom kaznom od 10.000 KM do 50.000 KM.

 

Stav (3): Ako je učinilac bio izazvan nedostojnim ponašanjem uvrijeđenog ili je oštećeni pred sudom prihvatio njegovo izvinjenje zbog učinjenog djela, sud ga može osloboditi kazne.

 

Stav (4): Ako je uvrijeđeni uvredu uzvratio, sud može oba ili samo jednog učinioca osloboditi od kazne.

 

Odredba za krivično djelo kleveta, definisana je u Članu 208.b.

 

Stav (1): Ko o drugom iznosi ili pronosi nešto neistinito što može škoditi njegovoj časti ili ugledu, znajući da je to što iznosi ili pronosi neistina, kazniće se novčanom kaznom od 8.000 KM do 30.000 KM.

 

Stav (2): Ako je djelo iz stava 1. ovoga člana učinjeno putem štampe, radija, televizije ili putem društvenih mreža, na javnom skupu ili na drugi način, zbog čega je ono postalo dostupno većem broju lica, kazniće se novčanom kaznom od 15.000 KM do 80.000 KM.

 

Stav (3): Ako je ono što se iznosi ili pronosi dovelo ili moglo dovesti do teških posljedica za oštećenog, učinilac će se kazniti novčanom kaznom od 20.000 KM do 100.000 KM.

 

Nacrt Krivičnog zakona predviđa i kazne za iznošenje ličnih i porodičnih prilika.

 

Stav (1): Ko iznosi ili pronosi štogod iz ličnog ili porodičnog života nekog lica što može škoditi njegovoj časti ili ugledu, kazniće se novčanom kaznom od 10.000 KM do 40.000 KM.

 

Stav (2): Ako je djelo iz stava 1. ovog člana učinjeno putem štampe, radija, televizije ili putem društvenih mreža ili na javnom skupu ili na drugi način, zbog čega je ono postalo dostupno većem broju lica, učinilac će se kazniti novčanom kaznom od 20.000 KM do 100.000 KM.

 

Stav (3): Ako je ono što se iznosi ili pronosi dovelo ili moglo dovesti do teških posljedica za oštećenog, učinilac će se kazniti novčanom kaznom od 25.000 KM do 120.000 KM.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *