OTKRIVAMO ko je novinarka RTRS koja je javno priznala da novinari rade na crno

Društvo

Novinarka koja se 10. oktobra uživo javila u program RTRS i javno priznala da ona i njene kolege godinama rade na crno zove se Hana Hadzibegović. Ona je postala zvijezda društvenih mreža i medija u regionu nakon što je u vremenskoj prognozi u Dnevniku RTRS objavila fotografije polugolog Nikole Špirića kako sakuplja krompir.

Emisija Srpska Danas, emitovana na programu RTRS u utorak 10. oktobra, bavila se temom rada na crno, a u studiju su o toj temi sa voditeljem Markom Vejićem razgovarali Božana Radošević iz Saveza sindikata RS, Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca RS, Zoran Mikanović, glavni republički inspektor rada i Mira Vasić, pomoćnica ministra za rad.

Kada su na red došla pitanja gledalaca, u program se direktno javila Hana Hadžibegović i upitala goste u studiju da li im je poznato da se u televiziji čiji su gosti ne poštuje Zakon o radu i da mnogi novinari rade na crno.

– Da li znate da upravo na televiziji na kojoj gostujete ima toliko neregularnosti, posebno koje se tiču honorarnih radnika koji preko dvije i po godine znaju potpisivati ugovore o privremenim i povremenim poslovima koji se smiju potpisivati, odnosno na osnovu kojih se smije raditi samo 90, odnosno 60 dana u godini, a mi radimo i po 8-9 godina? Konkretno, u mom slučaju, dvije i po godine – rekla je mlada novinarka u direktnom uključenju.

Na pitanje voditelja Marka Vejića: Kako se vi zovete? – djevojka je kratko odgovorila: Ja sam vaša koleginica. Hvala Marko što ste mi omogućili da se javim u program!

Nakon što je ovaj skandal dospio u medije, na RTRS-u je provedena opsežna istraga i utvrđeno da je ovaj neviđeni blam Javnog RTV servisa Republike Srpske priredila upravo voditeljka vremenske prognoze u Dnevniku RTRS, Hana Hadžibegović.

Hana je, kako navode izvori Istinito, tražila od generalnog direktora RTRS Draška Milinovića da je primi u stalni radni odnos, jer već dvije i po godine radi kao honorarac, a u međuvremenu se udala i planira porodicu. Do sada je radila po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, ali je Milinović odbio da je primi u radni odnos na neodređeno vrijeme, zbog čega je odlučila da izađe u javnost i progovori o svemu.

U kratkom razgovoru za Istinito kazala je da ne želi da govori za medije na tu temu i da je rekla sve šta je imala, kao i da ne vjeruje da bi to nešto promijenilo u vezi sa stanjem na RTRS. Takođe je rekla da je trudna i da ne planira više produžavati ugovor sa RTRS-om kada istekne.

Hana Hadžibegović postala je poznata širom regiona nakon što je u vremenskoj prognozi u drugom Dnevniku RTRS objavila fotografije SNSD-ovog funkcionera i poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nikole Špirića. Na tim fotografijama Širić se go do pojasa fotografisao na imanju u okolini Drvara, dok je sakupljao krompir.

Nesvakidašnji javni istup Hane Hadžibegović većina mladih novinara smatra hrabrim potezom, ali su očito svi svjesni da jedna lasta ne čini proljeće i da se stanje u vezi sa poštovanjem Zakona o radu na RTRS neće uskoro promijeniti.

Na upit portala Istinito Republičkoj upravi za inspekcijske poslove o javno iznesenoj tvrdnji da na RTRS novinari godinama rade na crno i to pred glavnim republičkim inspektorom za rad Zoranom Mikanovićem, još niko nije odgovorio.

Naše pitanje je glasilo: Šta je Inspektorat preduzeo u vezi sa konkretnim slučajem, odnosno javno iznesenom tvrdnjom o radu na crno na RTRS?

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *