Raspisana potjernica za direktorom “Istorijskog projekta Srebrenica”

Hronika

Potjernica za direktorom “Istorijskog projekta Srebrenica” Stefanom Karganovićem raspisana je nakon što se nije odazvao na više poziva na saslušanje povodom istrage koja se protiv njega vodi zbog utaje poreza, potvrđeno je portalu Srpskainfo u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

 

Nakon što osumnjičenog nisu mogli pronaći na više adresa, banjalučko tužilaštvo je zatražilo od Osnovnog suda u Banjaluci da u skladu sa zakonom prvo odredio jednomjesečni pritvor Karganoviću što je i učinjeno. Nakon formalnog određivanja pritvora ujedno je raspisana poternica.

 

– U pomenutom krivičnom predmetu donesena je naredba o sprovođenju istrage protiv Stefana Karganovića, zbog krivičnog dela utaja poreza i doprinosa. U dosadašnjem toku istrage navedeno lice nije ispitano u svojstvu osumnjičenog, jer nije dostupno tužilaštvu i organima gonjenja – objasnila je juče Maja Đaković Vidović, portparol Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

 

Dodaje kako je banjalučko tužilaštvo u više navrata pokušalo dostaviti poziv za ispitivanje osumnjičenom, kako na adresi u Republici Srpskoj, tako i na adresama u inostranstvu, ali dostava je bila bezuspješna.

 

-Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je uputilo Osnovnom sudu u predlog za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenom i raspisivanje potjernice- saopšteno je iz banjalučkog tužilaštva.

 

Zbog “Istorijskog projekta Srebrenica” Karganović bi mogao iza rešetaka na duži vremenski period, jer je osumnjičen da je oštetio budžet Republike Srpske za više od 100 hiljada maraka.

 

Nevladina organizacija čiji je Karganović bio direktor od 2008. do 2014. godine inače je dobila od Vlade Republike Srpske dva miliona maraka. Novac je potrošen, bez evidencije gdje i kako. Na taj način budžet Srpske je oštećen za više od 100.000 maraka.

 

Podsjećamo, tužilaštvo je prije četiri godine pokrenulo istragu protiv Karaganovića o zloupotrebi službenog položaja i ovlašćenja. Tada su od Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica izuzeli svu dokumentaciju o poslovanju te nevladine organizacije od 2008. do 2014. godine. Zatražena je sva papirologija od osnivačkih akata organizacije do toga kada i koliko je uplata bilo iz budžeta RS na njen račun.

 

Do 10 godina zatvora

 

Prema Krivičnom zakonu Republike Srpske Stefan Karganović zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa može biti osuđen do maksimalno 10 godine zatvora.

 

Visina zatvorske kazne zavisi od visine štete pričinjene Budžetu RS.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *