Đukanović oslobođen optužbe za pljačku zlatare

Hronika

Benedi Đukanović, 42-godišnji kriminalac iz Banjaluke za kojim je raspisana potjernica zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Slaviše Krunića prije nekoliko dana, Kantonalni sud u Bihaću u martu je oslobodio optužbe za pljačku zlatare u Ključu 2013. godine.

 

– Prvostepeno krivično vijeće je nakon održanog glavnog pretresa došlo do zaključka da nije dokazano da je optuženi Benedi Đukanović dana 21. maja 2013. godine oko 10 sati u Ključu u Ulici branilaca bb došao do zlatarske radnje ‘Sarajka’ vlasništvo R.Š. iz Ključa sa jednom NN osobom i da je na način kako je to činjenično opisano u dispozitivu optužnice upotrebom sile i prijetnjom vatrenim oružjem – pištoljem da će napasti na život i tijelo jedne osobe, oduzeo tuđu pokretninu sa ciljem da njenim prisvajanjem sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist – odgovoreno je iz Kantonalnog suda u Bihaću.

 

Đukanovića, zvanog Bendžo, kako stoji u optužnici, oslobodilo je krivično vijeće u sastavu Reuf Kapić, predsjednik i članovi Gara Šahinović i Fikreta Hadžić,a prvostepena presuda je javno objavljena 7.marta ove godine, piše Klix.

 

Iz Tužilaštva USK dobili su odgovor da je protiv ove presude 24. aprila uložena žalba Vrhovnom sudu FBiH.

 

Zanimljivo je da su prilikom istrage ovog razbojništva koju je vodilo Područno odjeljenje Sanski Most Tužilaštva USK na automobilu koji je prethodne noći ukradeno u Prijedoru, a kojim je izvršeno ovo razbojništvo pronađeni otisci Đukanovićevih papilarnih linija. On je tada uhapšen i određen mu je pritvor, a nakon toga je pušten na slobodu.

 

Drugi izvršilac nikada nije otkriven ali se sa velikom dozom vjerovatnoće pretpostavlja da je to bio Željko Kovačević. Ali, očigledno je da prvostepeno krivično vijeće Kantonalnog suda u Bihaću ovaj dokaz nije prihvatilo kao dovoljno pouzdan.

 

Klix.ba je nedavno pisao o razbojništvu u nekadašnjoj “Una banci” u Ključu počinjenom 10. maja 2007.godine kada su u jutarnjim satima oko 8:30 sati tri maskirana razbojnika sa fantomkama i dugim cijevima pod prijetnjom zaposlenima”Una banke” uzeli neutvrđenu količinu novca i pobjegli preko obližnje granice RS.

 

– Policija je jurila za njima makadamskim putem prema Sokolovu to je desna obala rijeke Sane, ali su razbojnici zameli trag i šumskim putevima preko Sitnice uspjeli da se dočepaju platoa Manjače – ispričao je dobro upućeni sagovornik Klix.ba.

 

Benedi Đukanović je rođen u Jajcu 24. juna 1977.godine (Ključ nije imao svoje porodilište) od oca Save i majke Joke i živio je prije rata u Sokolovu na ključkoj opštini.

 

Upravo je šumskim putevima oko svog rodnog mjesta koje dobro poznaje u bijegu sa svojim kompanjonima uspješno zametao tragove policijskim potjerama.

 

Ključka policija je prilikom potrage za ovim bjeguncima imala i podršku kolega iz RS u pretraživanju terena, ali nisu uspjeli da ih lociraju i uhapse.

 

Izvor portala Klix.ba ističe kako, iako nije bilo direktnih informacija o izvršiocima razbojništva u banci, dobra operativna saznanja ukazivala su da su dva sigurna počinoca ovog krivičnog djela bili Benedi Đukanović i u atentatu na Sinišu Krunića ubijeni Željko Kovačević. Istraga o ovom razbojništvu još uvijek je otvorena.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *