Falsifikovanjem računa pribavili 776.649 maraka

Hronika

Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske u saradnji sa Policijskom upravom Trebinje podnijela je trebinjskom Okružnom javnom tužilaštvu 19 izvještaja protiv 19 osoba o otkrivanju izvršioca krivičnih dijela falsifikovanje isprave i prevara u službi, izvršenih na štetu Elektroprivrede Republike Srpske i drugih preduzeća i opština.

 

– Na osnovu prikupljenih dokaza i obavještenja postoje osnovi sumnje da su ove osobe od marta 2013. do marta 2018. godine na području grada Trebinja izvršile ova krivična djela na način što su naručivali izradu falsifikovanih računa kod prvoosumnjičenog čiji su inicijali V.P. u namjeri da ih upotrijebe kao prave, te izrađene falsifikovane račune podnosili u pravna lica u kojem su zaposleni, gdje su računi i putni nalozi potpisani i ovjereni od odgovornih osoba. Te račune su u nadležnoj blagajni upotrebljavali kao prave, dovodeći ovlaštena lica u zabludu da izvrše nezakonitu isplatu, te naplaćivali putne troškove (dnevnice, troškove noćenja, putarine, parking karte…) – ističe se u sopštenju iz MUP-a.

 

Ove osobe su na taj način za sebe pribavile protrivpravnu imovinsku korist u iznosu od 776.649 KM, oštetivši za taj iznos pravna lica u kojima su zaposleni.

 

U saopštenju je navedno da je riječ o osobama čiji su inicijali V.P. (Trebinje), D.P. (Trebinje), V.V. (Gacko), D.Ć. (Gacko), D.Š. (Gacko), M.V. (Gacko), V.L. (Gacko), R.Š. (Gacko), A.M. (Gacko), T.B. (Gacko), NJ.R. (Gacko), Lj.V. (Bileća), O.K. (Nevesinje), D.P. (Trebinje), D.L. (Trebinje), A.V. (Trebinje), S.Š. (Trebinje), S.Č. (Trebinje) i M.M. (Trebinje).

 

Nezvanično se saznaje da je riječ o osobama Vukašin Popović, penzioner, Drago Pikula, zaposlen u Ekologija i bezbjednost Trebinje, Vojislav Vuković, Rudnik i Termoelektrana (RiTE) Gacko, Dragan Ćeranić, RiTE Gacko, Dragan Šupić, RiTE Gacko, Miroslav Vuković, zaposlen u opštini Gacko, Vladimir Lalovac, zaposlen u opštini Gacko, Radenko Šolaja, RiTE Gacko, Aleksandar Milović, zaposlen u opštini Gacko, Todor Bogdanović, RiTE Gacko, Njegoslav Rajković, zaposlen u opštini Gacko, Ljubo Vuković, zaposlen u Skupštini opštine Bileća, Obrad Kovačević, RiTE Gacko, Danilo Petrović, Hidroelekrane na Trebišnjici, Dragiša Lackanović, Elektroprivreda Srpske (ERS), Trebinje, Aleksandar Vuković, ERS, Slavko Šukić, Elektro-Hercegovina, Slaviša Čečur, Hidroelekrane na Trebišnjici i Maksim Milinović, Hidroelektrane na Trebišnjici.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *