Raspisana međunarodna potjernica za Delom

Hronika

Osnovni sud u Banjaluci raspisao je međunarodnu potjernicu za bivšim vođom navijača Fudbalskog kluba Borac Dejanom Kostićem Delom, saznaje Srpskainfo.

 

Zanimljivo je da je ovaj sud raspisao međunarodnu potjernicu za Delom dan nakon što smo im poslali pitanja zbog čega nisu obavijestili Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske da tragaju za Kostićem.

 

U MUP Srpske su nam u utorak potvrdili da uvidom u njihovu evidenciju nema međunarodne potjernice za Kostićem, ali i da nisu dobili ni naredbu suda da za ovom osobom raspišu centralnu potjernicu.

 

To doslovno znači da je Dela više od 20 dana mogao slobodno šetati ulicom, jer ga policajci ne bi uhapsili zbog toga što nisi bili obaviješteni da se za njim traga.

 

Naši sagovornici su ranije ispričali da do sada nije bio zabilježen slučaj da neki sud skoro mjesec dana ne obavijesti policiju da su raspisali potjernicu za nekom osobom.

 

– Nije mi jasno zbog čega to sud nije uradio. Morali su obavijestiti policiju koja bi zatim raspisala potjernicu za njim. Ako policija nema informaciju da je za nekim raspisana potjernica, to znači da ga oni neće ni tražiti, ni hapsiti – pojasnio je naš izvor.

 

U pomenutom sudu su nam ranije rekli da su još 24. juna raspisali centralnu potjernicu za Kostićem, ali nisu pojasnili zbog čega nisu to javili nadležnim institucijama.

 

Međutim, dobili smo odgovor da su baš u utorak, nakon što smo im poslali pitanja vezano za ovaj propust, raspisali međunarodnu potjernicu za Kostićem.

 

Ovaj slučaj sa Delom došao je u žižu javnosti prije nekoliko mjeseci kada se na internetu pojavili snimci na kojima se vidi kako on maltretira dvojicu mladića u Banjaluci, zbog tuče koju je imao ranije u banjalučkom naselju Starčevice.

 

Na snimcima se, koji su uznemirili javnost, moglo vidjeti kako Kostić tuče, davi, maltretira i vrijeđa svoje žrtve. Sve je to sam snimao telefonom i svojim poznanicima slao snimke.

 

Poslije objavljivanja snimaka reagovala je policija i Dela je uhapšen, a drugi dan mu je određen jednomjesečni pritvor.

 

Nakon hapšenja pojavili su se i snimci u kojima je pružena podrška Deli.

 

Nakon isteke jednomjesečnog pritvora, banjalučko tužilaštvo je tražilo da mu se opet produži pritvor, ali je sudija Osnovnog suda u Banjaluci to odbio i Dela je pušten na slobodu.

 

Tužilaštvo se zatim žalilo na ovu odluku Okružnom sudu u Banjaluci, koje je to prihvatilo i ponovo mu odredilo pritvor. Međutim, kada su došli da mu uruče rješenje o pritvoru, nisu ga pronašli jer je u međuvremenu pobjegao.

 

U Osnovnom sudu su rekli da su zbog toga raspisali centralnu potjernicu za njim.

 

Očigledno je da je Kostić iskoristio to što policija nije znala da je bjegunac, kako bi napustio granice BiH.

 

Prema nezvaničnim informacijama, Dela je zadnji put viđen na Zlatiboru gdje su fudbaleri Borca bili na pripremama. Kostić je ranije bio vođa navijača ovog kluba.

 

Pokušaj ubistva

 

Dejan Kostić je već godinama poznat policiji, a ranije je bio član grupe Slaviše Ćuluma, koja je učestvovala u brojnim tučama na području Banjaluke, a bili su poznati i po drugim teškim krivičnim djelima.

 

On je 2011. osuđen na 5 godina zatvora, zajedno sa Slavišom Ćulumom i Dejanom Čajićem, zbog pokušaja ubistva Jovana Jošila u aprilu 2010.

 

Zatim je 2016. bio uhapšen zbog sumnje da je godinu ranije, zajedno s još jednom osobom, opljačkao firmu “Hidroinženjering” i da su iz sefa ukrali oko 12.000 maraka. Navodno je tada na mjestu pljačke nađen njegov DNK.

 

Zatim je prošle godine tokom proslave momačke večeri izboden nožem, ali je on kasnije tvrdio da je to bio nesretni slučaj i da nije bilo sukoba.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *