Interpol objavio crvenu potjernicu za švercerom oružja iz Zenice

Hronika

Međunarodna policijska agencija Interpol po naredbi Suda BiH objavila je crvenu potjernicu za 39-godišnjim Zeničaninom Adisom Abazom, koji prije nekoliko mjeseci uhapšen u Njemačkoj zbog povezanosti s terorističkim napadom u Parizu 2015. godine.

 

Potjernica je objavljena zbog krivičnog djela organizovani kriminal i neovlaštene trgovine opojnim drogama, za šta je Tužilaštvo BiH Abaza optužilo u martu ove godine.

 

Abaz je pobjegao iz BiH ilegalno preko granice u Njemačku, gdje se krio u jednom stanu. U Drezdenu je uhapšen po potjernici belgijske policije i sumnje u nezakonitu trgovinu naoružanjem, zbog je ovoj državi i izručen.

 

Iako je Sud BiH raspisao potjernicu prije nekoliko mjeseci, ona je tek nedavno zvanično i objavljena.

 

Abaz je, kako smo i objavili, švercer vojne opreme i naoružanja, a dovodi se u vezu da je teroristima koji su u Parizu ubili 150 ljudi prodao kalašnjikove. Na jednoj od pušaka nađen je njegov otisak. On je bio glavni trgovac oružjem u ruti iz BiH preko Hrvatske i Slovenije u zemlje Evropske unije.Inače, njemačka policija zbog povezanosti s terorističkim napadom u Parizu 2015. godine zvanično vodi istragu protiv trojice državljana Bosne i Hercegovine koji su uhapšeni u dva odvojena slučaja u Drezdenu.

 

(Avaz)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *