Krim-grupi za ubistva i pljačke 118 godina zatvora

Hronika

Sklapanjem sporazuma o priznanju krivice Milana Mitića i Tužilaštva BiH okončano je suđenje uhapšenima u akciji „Lutka“, a koji su predstavljali najveću kriminalnu grupu u poslijeratnoj BiH. Optuženi u ovom predmetu osuđeni su na skoro 118 godina zatvora.

 

Riječ je o 15 osoba, koje su proglašene krivim za najteža moguća krivična djela. Optužnica je obuhvatala nekoliko ubistava, pokušaja ubistava, pljačke, razbojništva i druga djela.

 

Najveću kaznu u ovom slučaju je dobio vođa grupe Bojan Cvijan, bivši šef Odsjeka za droge u SIPA, te je pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora.

 

Marko Krajišnik je osuđen na 18, Anes Kurbegović na 15, a Muhamed Ramić, Vladan Parađina i Dragan Obućina su dobili po 8 godina zatvora. Ljubiša Lalović i Azim Kajević su istom presudom osuđeni na po 5 godina i 10 mjeseci, Dejan Vukosavljević na 4 godine, Elvis Tahirović i Elvis Zlatić na po 3, Elvira Kajević na 2, a Mladen Mičić na godinu zatvora.

 

Osim njih, krajem septembra i Milosav Vesković je sklopio sporazum sa Tužilaštvom BiH i pristao na kaznu od 8 godina zatvora, a isto je prošle sedmice uradio i Milan Mitić, koji je dobio istu kaznu.

 

Oni su osuđeni kao članovi grupe koja je djelovala od 2005. godine i koja je odgovorna za više krivičnih djela radi ostvarivanja zajedničke ili pojedinačne protivpravne imovinske koristi u novcu, materijalnim dobrima ili drugim oblicima koristi.

 

U Tužilaštvu BiH su rekli da je hapšenjem i osuđivanjem ovih kriminalaca rasvijetljeno pet teških ubistava na području Istočnog Sarajeva, kao i više milionskih pljački i razbojništava.

 

Uhapšeni u akciji „Lutka“ osuđeni su i zbog ubistva Vladimira Mačara na Palama, u januaru 2008, pomoću eksplozivne naprave namontirane na ranije ukradeno vozilo.

 

Osim Mačara, smrtno je stradao i Milan Vlaškić, dok je teško ranjen slučajni prolaznik Rade Magazin, koji je od povreda preminuo. Više osoba je ranjeno.

 

Osuđeni su i za teško ubistvo Borisa Govedarice, počinjeno u avgustu 2007. kod tržnog centra u Lukavici, kada su u žrtvu ispucali najmanje 15 metaka iz dvije automatske puške. Ubistvo je izvršeno na raskrsnici u prometnoj ulici.

 

Na sličan način izveli su i teško ubistvo Zorana Goluba u avgustu 2008. u kafiću „Sport“ u Istočnom Sarajevu. Golub je ubijen u ugostiteljskom objektu, gdje je na njega iz dvije automatske puške ispaljeno više od 40 metaka.

 

Zatvorske kazne su dobili i za dogovor, planiranje i dva pokušaja ubistva Đorđa Ždrale, počinjena tokom 2006. na području Istočnog Sarajeva. Ždrale je teško ranjen s više hitaca iz vatrenog oružja.

 

Osim za ubistva, osuđeni su i za pljačku transporta novca Privredne banke Sarajevo u iznosu od 2,2 miliona evra, koja je počinjena u naselju Nedžarići u Sarajevu u junu 2006, kada je opljačkano vozilo kojim je novac prevožen na aerodrom.

 

Tu je i pljačka transporta novca Pavlović International banke iz Bijeljine, koja je počinjena u avgustu 2005. na području Han-Pijeska, kada su presreli vozilo kojim je prevožen novac. Tada su oteli blizu milion evra.

 

Osuđeni su i za pokušaj pljačke novca iz Nove banke Bijeljina, poslovnice u Istočnom Sarajevu, u novembru 2005, u iznosu od najmanje 1,1 milion evra, kada su zaštitari koji su prevozili novac, nakon što je na njih pucano, uzvratili i u razmjeni vatre ranili pljačkaše.

 

Optuženi se terete i za oružanu pljačku najmanje 340.000 evra iz Pošte 2 u Sarajevu, u junu 2009. godine nakon koje su se počinioci udaljili kombijem, koji su nakon toga zapalili.

 

Većina osuđenih imala je i državljanstvo Srbije, pa je u toku ove akcije ostvarena i izuzetno dobra saradnju s tužilaštvima i sudovima u Srbiji, kao i pravosudnim i policijskim institucijama Srbije.

 

Policijske uniforme

 

Prilikom pljački i pokušaja pljački, od čega su dvije izvršene na području Istočnog Sarajeva, a dvije na području Kantona Sarajevo, pripadnici ove zločinačke organizacije su išli u uniformama policijskih agencija.

 

– Koristili su se odjećom, opremom, maskama koje podsjećaju na policiju, kao i sa vozilima s oznakama policije – rekli su u Tužilaštvu.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *