Tužilaštvo traži dužu kaznu za Čolića zbog pokušaj ubistva novinara

Hronika

Republičko javno tužilaštvo zatražilo je dužu zatvorsku kaznu za Marka Čolića (33) iz Banjaluke, od one na koju ga je osudio Okružni sud u u ovom gradu, a koji mu je u julu prošle godine izrekao četiri godine robije za pokušaj ubistva Vladimira Kovačevića (38), novinara RTV BN i portala gerila.info.

 

Branko Mitrović, republički tužilac, ovaj zahtjev danas je iznio u Vrhovnom sudu Republike Srpske, kojem su se, na prvostepenu presudu, žalili i Tužilaštvo i odbrana.

 

Tužilaštvo je zadovoljno u dijelu koje se odnosi na činjenično stanje iz presude i kvalifikaciju krivičnog djela, ali, kako je rekao Mitrović, Čolić je osuđen na kaznu koja je ispod posebnog minimuma.

 

“Predlažem da se preinači prvostepena presuda i optuženom izrekne duža kazna od one koja mu je izrečena u prvostepenom postupku”, naveo je Mitrović.

 

Sa druge strane, Gordan Jovišević, Čolićev advokat, smatra da nije dokazana krivica ovog banjalučkog boksera.

 

“Molim Sud da presudu Okružnog suda preinači tako da se Čolić oslobodi od optužbi ili da se presuda ukine i predmet vrati na ponovno suđenje”, naveo je Jovišević.

 

On je, pritom, predložio i da, ako drugostepeni sud ukine prvostepenu presudu, istovremeno donese i odluku kojom Čoliću ukidu kaznu izdržavanja zatvora.

 

“Čolić je morao da ode na prijevremeno izdržavanje kazne jer više nije mogao da bude u pritvoru”, naveo je Jovišević, dok je Čolić samo kratko izjavio da se slaže sa svim što je njegov branilac rekao.

 

Jovišević je imao zamjerku i na to što je u Sudskom vijeću, tokom prvostepenog postupka, član bila sudija Olga Pantić, koja je ranije odlučivala o pritvoru za Čolića, što, kako je rekao advokat, predstavlja bitnu povredbu odredaba Zakona o krivičnom postupku.

 

Podsjetimo, kako su “Nezavisne novine” ranije objavile, Čoliću je prvostepenu presudu izreklo Sudsko vijeće Okružnog suda u Banjaluci, na čelu sa sudijom Branimirom Jukićem. Vrijeme koje je Čolić proveo u pritvoru, a u kojem je od početka septembra 2018, uračunato mu je u kaznu.

 

Čolić je proglašen krivim da je, zajedno sa Nedeljkom Dukićem (29) iz Kneževa, a koji je bio u bjekstvu, ali se u međuvremenu predao, Kovačevića brutalno, metalnim palicama, pretukao 26. avgusta 2018. godine, u banjalučkom naselju Obilićevo.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *