Počelo suđenje policijskim inspektorima za uzimanje mita

Hronika

Čitanjem optužnice u banjalučkom Okružnom sudu danas je konačno počelo suđenje suspendovanim inspektorima Policijske uprave Banjaluka Nenadu Grujiću i Jeleni Florjan, koji su optuženi za uzimanje 30.000 maraka mita.

 

No, i današnje ročište u početku je nagovještavalo da bi moglo biti odgođeno kao i ono prethodno.

 

Naime, sudija Branimir Jukić prihvatio je zahtjev odbrane da se ne saslušavaju svjedoci koji su pozvani na suđenje, jer advokati nisu bili spremni za unakrsno ispitivanje, obrazloživši da nisu dobili sve materijalne dokaze.

 

Republički javni tužilac Goran Glamočanin objasnio je i sudu i advokatima da se ne radi o dokazima tužilaštva, već o predmetima koji su izuzeti tokom pretresa prostorija danas optuženih inspektora.

 

– Ovo nisu dokazi tužilaštva, radi se o predmetima koji su već otvoreni pred sudijom za prethodni postupak i u koje je odbrana imala uvid – objasnio je Glamočanin.

 

Međutim, sudija je ipak odgodio saslušanje svjedoka, pa se pristupilo uzimanju podataka optuženih.

 

Optuženi Nenad Grujić tako je istakao da je odlikovan Srebrnom plaketom MUP RS za svoje zasluge, da je do danas neosuđivan i lošeg imovnog stanja. Optužena Jelena Florjan istakla je takođe da je lošeg imovnog stanja, neosuđivana, te da je nakon Srednje medicinske škole, završila Visoku školu unutrašnjih poslova, ali da nije odlikovana.

 

Nakon svega, republički javni tužilac pročitao je optužnicu.

 

Prema navodima optužnice, policijski službenici Nenad Grujić i Jelena Florjan terete se da su u februaru ove godine, od direktora JU “Srednjoškolski dom” Banjaluka Branislava Vidića zahtjevali novčani iznos u visini od 30.000 KM, ali su na kraju uzeli 20.000 maraka mita.

 

Naime, od traženog iznosa kako se navodi, Grujić je 18. februara primio 20.000 maraka, a sve kako bi se protiv Vidića obustavila krivična istraga.

 

Novac je kako su “objasnili” optuženi inspektori bio namijenjeni za načelnike odjeljenje i tužioca, ali istraga nije uspjela utvrditi ove navode optuženih.

 

Ostatak novčanog iznosa u visini od 10.000 KM osumnjičenima je trebao biti predat nakon što tužilaštvo donese odluku povoljnu za direktora navedene ustanove.

 

Optuženi inspektori radili su u “Timu 1” na borbi protiv privrednog kriminala u Policijskoj upravi Banjaluka, a uhapšeni su u akciji kodnog naziva “Sirano” nakon što je direktor Srednjoškolskog doma predao optuženom Grujiću 20.000 maraka označenih novčanica.

 

Nakon jednomjesečnog pritvora optuženi inspektori pušteni su da se brane sa slobode, iako je Republičko tužilaštvo isticalo u više navrata da im je neophodno produžiti pritvor zbog uticaja na svjedoke, ali i proširenja istraga na saučesnike u redovima policije.

 

Srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *