Nastavak sjednice NSRS

Politika

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena danas razmatranjem izvještaja o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za prošlu godinu.

U nastavku sjednici biće razmatran i konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za period 1. januar – 31. decembar 2017. godine i izvještaj Komisije za koncesije Republike Srpske o radu i finansijski izvještaj za 2017. godinu.

Pred poslanicima će biti i izvještaj ombudsmana za djecu za 2017. godinu, izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za 2017. godinu i informacija o odlukama o pomilovanju u 2017. godini.

Skupština je sinoć završila raspravu o izvještaju Anketnog odbora formiranog s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića.

Predsjednik Anketnog odbora Branislav Borenović rekao je sinoć u završnoj riječi nakon poslaničke rasprave da je siguran da je izvještaj Odbora o stradanju Davida Dragičevića kvalitetno, profesionalno i stručno sačinjen.

– Ako ste u izvještaju Odbora našli samo dvije zamjerke, jedna je otkud predstavnici grupe `Pravda za Davida` da učestvuju u radu Odbora i kako ja mogu da se viđam sa Davorom Dragičevićem, onda je izvještaj ispunio sva očekivanja – rekao je Borenović i napomenuo da nema namjeru da povlači zaključke Anketnog odbora.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač prethodno je rekao da je rad Anketnog odbora otišao u smjeru koji nije primjeren ni tom odboru niti Narodnoj skupštini, da je zloupotrijebljen, a da su zaključci politički.

On je rekao da je u Anketni odbor, na insistiranje Borenovića, doveden čovjek koji ne nije mogao da radi u tom odboru, jer je suspendovan iz MUP zbog zdravstvenih problema, protiv kojeg je podignuta i potvrđena optužnica za teško krivično djelo – pokušaj ubistva Dalibora Ivanića načelnika Policijske uprave Prijedor.

– To nigdje u svijetu nije zabilježeno da jedan takav čovjek ispituje vrh MUP i tužioce. Ali vi ste ga namjerno doveli, iako sam rekao o kakvom čovjeku je riječ i ovdje u Skupštini i pred Anketnim odborom i da neću da odgovaram na njegova pitanja. Vama je odgovaralo da on bude u Odboru iz političkih razloga jer ste politički usmjeravali i rad odbora i ljude koji se okupljaju na trgu u Banjaluci i oca ubijenog mladića – istakao je Lukač.

Šef Kluba poslanika DNS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović pročitala je ranije prijedloge zaključaka vladajuće većine u kojima se navodi da parlament Srpske ne prihvata izvještaj Anketnog odbora s ciljem sagladavanja relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića.

Stevanovićeva je istakla da bi, prihvatanjem izvještaja, Narodna skupština izašla iz okvira nadležnosti utvrđenih Ustavom Republike Srpske.

Sjednica Narodne skupštine biće nastavljena u 10 časova.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *