Ivanić: Dodikova teza o nezavisnosti Republike Srpske znači odustajanje od Kosova

Politika

Kosovo i Metohija i Republika Srpska dio su srpskog prostora. I ni jednog ni drugog ne treba se odricati, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić gostujući u Dnevniku 2 BN TV.

Komentarišući izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će Banjaluka “ukoliko dođe do uključivanja tzv. Kosova u UN i druge međunarodne institucije” zatražiti “isti put” i  “insistirati na utvrđivanju našeg državnog statusa”, Ivanić je rekao da to znači unaprijed se odreći Kosova.

– Na prvi pogled ta teza lijepo zvuči, ali kada malo dublje u nju uđete treba razmisliti koje su posljedice. Kada kažete – “ako ovi budu nezavisni onda ćemo i mi tražiti nezavisnost“, vi se onda odričete jednog dijela. Ja nisam za to, rekao je Ivanić.

Srpski član Predsjedništva ističe da je prerano o tome govoriti i da je to samo teza o kojoj treba razmišljati u slučaju nekog negativnog scenarija za Kosmet.

– Ali u startu odustajati od jednog od to dvoje je pogrešno. Kao narod imamo pravo na oba prostora, i Republiku Srpsku, i Kosovo i Metohiju, naglašava Ivanić.

On je naglasio da su i Kosovo i Metohija i Republika Srpska dio su srpskog prostora i da se ni jednog ni drugog ne treba odricati.

– U ovoj fazi, u kojoj još ništa nije riješeno, stvari treba voditi tako da pozicija srpskog naroda bude i Kosovo i Metohija i Republika Srpska. To su srpski etnički prostori i mi polažemo pravo i na jedno i na drugo, dodao je Ivanić.

On je najavio da će sutra u Bačkoj Palanci, prisustvovati centralnoj komemoraciji žrtvama hrvatske akcije „Oluja“, na koju ga je pozvao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Dobio sam poziv od gospodina Aleksandra Vučića. Obaveza svih nas je da se podsjećamo najvećeg egzodusa koji se desio u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Broj stanovništva koji je očišćen i procenat Srba koji je otjeran iz Hrvatske je toliko veliki da mi kao narod treba tome da posvetimo odgovarajuću pažnju i uvijek podsjećamo na ono što se događalo, kaže Ivanić.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *