Rajaković: Dodik nema opravdanje za stigmatizovanje srpskih diplomata

Politika

– Milorad Dodik ima legalno pravo da razrješava i imenuje ambasadore i za to mu ne treba izgovor u vidu javnog stigmatizovanja 16 ljudi, za šta i on, sigurna sam, zna da nije istina, ističe ambasadorka BiH u Izraelu Jelena Rajaković.

Reagujući na najavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, da će smijeniti diplomate iz reda srpskog naroda, ona je u izjavi za BN televiziju rekla da Dodik “nema opravdanje za stigmatizovanje 16 Srba u diplomatiji”.

– Kada sam ja u pitanju, moj mandat svakako ističe za mjesec dana, tako da sam u skladu sa procedurom prema kojoj se ambasadori razrješavaju tri mjeseca prije isteka mandata, trebalo da budem razješena prije više od mjesec dana, objašnjava ambasadorka Rajaković.

Što se tiče Dodikove izjave o navodnom narušavanju odnosa Izraela i Republike Srpske, Rajakovićeva je podsjetila da su u protekle tri godine ostvarene veze i zvanične posjete na najvišem nivou sve i jednog funkcionera iz Republike Srpske koji su obavljali dužnost na nivou BiH: predsjedavajućeg Predsjedništva Mladena Ivanića, ministara Mirka Šarovića, Dragana Mektića, Igora Crnatka, kao i pojedinaca vlasti Republike Srpske koji su zatražili angažman Ambasade BiH u Tel Avivu.

– Sve su to ljudi koji su bili legalno izabrani na najviše funkcije u protekle 4 godine, i to može nekome da se sviđa ili ne, ali mora da se poštuje. Ambasada BiH radila je posao profesionalno, u skladu sa zakonima i procedurama BiH, stavovima zemlje prijema, vodeći računa o senzibilitetu sva tri naroda u BiH, kao i potrebama svakog pojedinca koji se obratio ovoj ambasadi, istakla je ambasadorka BIH u Izraelu.

BN/Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *