Cvijanović: Ne prihvatamo aktiviranje MAP

Politika

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je nakon sastanka sa zvaničnicima Srpske, predstavnicima političkih partija i boračkih organizacija da Srpska ne prihvata aktiviranje MAP, akcionog plana za članstvo u NATO i od srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama traži da ne učestvuju u Komisiji za integracione procese.

Ona je istakla da je povod sastanka jasan, a tiče se odluka o aktiviranju MAP jer se odustalo od uslova kada se za aktiviranje MAP vezala činjenica prenosa vojne imovine na BiH.

– Rezolucija Narodne skupštine RS ostaje obavezujuća za sve predstavnike na nivou BiH. Usvojenih 15 zaključaka obavezuje nas da se treba izmijeniti Krivični zakon RS kako bi bilo obavezno usaglašavanje stavova RS na nivou BiH. Ne podržavamo aktivaciju MAP i predstavnici u Savjetu ministara koji su dio Komisije za NATO, ne treba da se bave ovim pitanjem. Jasno smo definisali zaključak da RS ne može prihvatiti bilo koje reforme po pitanju prenosa imovine sa RS na nivo BiH. Treba pokrenuti inicijativu o izmjenama Zakona o Oružanim snagama BiH kako naši predstavnici ne bi bilo obavezni da rade na integraciji ulaska u NATO – rekla je Cvijanovićeva.

Istakla je da su pojedini ministri u Savjetu ministra BiH poručili da je današnji sastanak bio protokolaran, ali da je današnji sastanak pokazao jedinstvo i da to nije tačno.

– Podržavamo stavove Srbije i ne želimo nikakvu granicu između RS i Srbije. Priče da neka zemlja ako uđe u NATO postaje poželjna za investitore, nisu tačne. Zemlje koje uđu u NATO pretrpe ekonomsku krizu i mi sigurno ne možemo da izdvajamo novac za NATO. U slučaju bilo kakvih konflikata naroda, ne mogu da zamislim ostanak Oružanih snaga BiH u takvim okolnostima – rekla je ona.

Predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik rekao je da je sastanak pokazao jedinstvo u danu kada obilježavamo potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i kada Kosovo formira vojsku.

– Sporazum o članu za obezbjeđivanje naoružanja u regionu, određuje broj tenkova, raketa, vojnika i municije. Formiranje vojske Kosova direktno ugrožava Aneks jedan B Dejtonskog mirovnog sporazuma o regionalnoj stabilnosti. Na bazi njega strane snage su prisustvovale u BiH i prisilile nas da odustanemo od formiranja Vojske RS, a da se formiraju Oružane snage BiH. Sada imamo situaciju da je nama to oduzeto pravo, a Kosovu se, s druge strane, to omogućava. Upravo nam ovo daje priliku da razmotrimo naše učešće u OS BiH. Srpska će razmotriti izlazak iz OS BiH koje su formirane da služe NATO. Odbacujem mogućnost da Kosovo formira svoju vojsku kao srpski član Predsjedništva, jer se time krši Aneks jedan B Dejtona, što krši stabilnost u regionu – rekao je Dodik.

On je rekao da je Aneks jedan B doveden u pitanje i ignorisan ne samo od prištinske vlasti, već i od međunarodne zajednice koja je stajala iza Dejtonskog sporazuma. Najavio je da će pokrenuti inicijativu u Predsjedništvu BiH da se osudi formiranje vojske Kosova.

Izjavio je da je očigledno da se formiranjem vojske Kosova očiste Srbi na Sjeveru Kosova, napad na sve Srbe i smatraće se da je to znak i za Srbe u RS da brane svoja stečena prava i brane ustavni poredak onako kako je predviđeno međunarodnim ugovorima, uz odbacivanje svih vrsta međunarodnih interevencija, jer su stranci napravili monstruoznu BiH.

– Međunarodna zajednica ignoriše stavove Republike Srpske i zvaničnike Srpske. U mogućoj eskalaciji globalnog razračunavanja za nas je najbolje da budemo vojno neutralni – rekao je on.

Dodik je istakao i da u BiH ne postoji nacionalni program što želi FBiH.

– Očigledno je da se želi napraviti granica na Drini, ali moramo reći da nas je NATO bombardovao i odredio tok rata. To niko ne može da odbaci i zaboravi u Republici. Podržavam zaključke i svi se moramo okupiti oko platforme odbrane Republike Srpske – rekao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je naveo i da su sada stranci pokazali da smo mi, na ovim prostorima, bili eksperiment i da stečena prava ne možemo da imamo, dok neki mogu da formiraju vojsku.

– Ukoliko se bude išlo dalje sa programom reformi bez stava RS, mi ćemo tada krenuti definitivno na stavljanje upitnika povodom vojnih snaga. Ovo je jedinstvena odluka. Slažem se sa izmjenama Krivičnog zakona i predlažem kaznu od tri godine za svakoga ko ruši odluke RS. Kako sam ja izabran kao predstavnik u Sarajevu, tako se i drugi biraju jer za njih niko ne glasa u FBiH, i zbog toga moraju da odgovaraju institucijama RS. Imamo volju i glasove naroda koji ne želim da iznevjerimo. Ako mi griješimo dajte referendum da narod kaže šta misli. On je još radikalniji od nas političara koji poštujemo Dejton. Narod ne želi u NATO – rekao je on.

Naglasio je da NATO stoji iza formiranja vojske Kosova i da je to sileđijski posao koji ugrožava red i mir u regionu.

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *