Predloženi budžet RS 3,256 milijardi KM

Politika

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je danas u Banjaluci da je predloženi budžet Srpske za narednu godinu 3,256 milijardi KM i da je više socijalnog, nego razvojnog karaktera.

Ona je istakla da će usvajanjem budžeta institucije Republike Srpske moći raditi nesmetano, značajan dio biće investiran u zdravstvo i školstvo, ali i obezbijeđena kontinuirana ispata spoljnog i unutrašnjeg duga.

“Planiran je suficit budžeta u iznosu od 56,6 miliona KM. Na prihodovnoj strani očekujemo najveći rast poreskih prihoda i trebalo bi da iznose 2,6 milijardi KM”, rekla je Vidovićeva novinarima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ona je istakla da se najveći rast očekuje kod poreza na dobit, koji bi trebalo da iznosi 231 milion KM ili 22 miliona više u odnosu na ovu godinu.

“Od indirektnih poreza očekujemo 1,322 milijardi KM ili 37 miliona KM više u odnosu na ovu godinu. Očekujemo i rast u Fondu penzijsko–invalidskog osiguranja u iznosu od 864 miliona KM”, dodala je Vidovićeva.

Ona je rekla da bi prihodi od finansiranja trebalo da iznose 442 miliona KM.

“Tu imamo prihod od 50 miliona KM od kredita koje je davala Vlada i računamo na zaduženje od 271 milion KM za izdavanje hartija od vrijednosti, kao i kreditno zaduženje od 113 miliona KM, što je ukupno 384 miliona KM”, rekla je Vidovićeva i navela da je ovo okvirno zaduženje.

Rashodi za narednu godinu planirani su u iznosu od 2,658 milijardi KM i veći su za 137 miliona KM u odnosu na ovu godinu.

“Za isplatu penzija u narednoj godini smo predvidjeli 1,09 milijardi KM, što je 40 miliona KM više u odnos na ovu godinu. Imaćemo i visoke transfere Fondu zdravstvenog osiguranja, a predviđeno je i veće izdvajanje za Fond dječije zaštite zato što imamo nova prava za majke koje su nezaposlene”, kaže Vidovićeva.

Ona je napomenula da će za otplata duga biti izdvojeno oko 490 miliona KM i da je javni dug Srpske na kraju oktobra ove godine bio 4,067 milijardi KM i činio 38,55 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok je ukupan dug Srpske bio 5,3 milijardi KM.

Poslanik PDP-a Jelena Trivić rekla je novinarima da je Program ekonomskih reformi solidno sačinjen i da će ga njena partija podržati ako budu privaćena dva amandmana.

“Jedan se odnosi na naš raniji zahtjev, a to je da funkcioneri mogu imati primanja samo po jednom osnovu“, kaže Trivićeva.

Ona je navela da će PDP imati amandmane i na predloženi budžet Republike Srpske za narednu godinu.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *