Nelson: Dodik zahvalan SAD na uspostavljanju mira u BiH

Politika

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Erik Nelson kazao je novinarima kako su SAD opredijeljene za podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

 

Novinari su Nelsona pitali koliko će se njegova politika razlikovati od politike bivše američke ambasadorke u BiH Morin Kormak. On je odgovorio i da su SAD u kontinuitetu opredjeljene za podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

 

– Imate naša kontinuirana nastojanja za rad na bezbjednosti i prosperitetu ove zemlje. Nadam se da ću imati nove razgovore sa liderima BiH i da će partnerstvo napredovati – rekao je Nelson.

 

Što se tiče odnosa Kosova i Srbije, odnosno priča o razgraničenju, i eventualnom uticaju na BiH, Nelson je kazao kako se odnosi Srbije i Kosova ne mogu dovoditi ni u kojem slučaju sa BiH.

 

– Stav je SAD je jasan i on glasi: Nema nikakve paralele između pregovora Srbije i Kosova i BiH. Neke sličnosti postoje, a tiče se onoga što je potrebno regiji. To je politička hrabrost i vizija da se prave važni kompromisi kako bi se poboljšala bezbjednost cijelog regiona. To tražimo i u BiH, ali to uvijek mora uvažavati teritorijalni integritet u suverenitet BiH – rekao je Nelson.

 

Na pitanje o uticaju Rusije i Kine na regiju, Nelson je odgovorio kako se negativan uticaj Rusiji u regionu, odnosno na pokušajima destabiliziranja, vidi na primjeru Crne Gore.

 

– To doživljavamo jako ozbiljno i vrlo ozbiljno radimo na tome da pošaljemo pravu poruku i suprotstavimo se tome. SAD su istinski prijatelj BiH. Rusija je važan partner SAD-u u Vijeću za provođenju mira (PIC) i moramo se dogovarati sa putem BiH ka naprijed, a taj put naprijed koji podržavaju svi građani zemlje je integracija u evroatlantske institucije – kazao je Nelson.

 

Novinari su pitali Nelsona o reformi odbrane, a on je odgovorio kako vjeruje da u BiH postoji jasan koncenzus kada je riječ o partnerstvu sa NATO.

 

– Znam da postoje važni razgovori koji se vode sa formiranjem vlasti. Puno je važnih pitanja. Mislim da postoji prostora za dogovor. Vrlo je jasno da su interesi SAD i NATO zaštita mira u BiH. Predsjednik Dodik rekao mi je da je zahvalan SAD na okončanju rata i uspostavljanju mira u BiH. To je važno postignuće i nešto što zajedno trebamo održavati i unapređivanju – zaključio je Nelson, prenosi Klix.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *