Dodik: Džaferović i Komšić žele da ugroze vitalne interese Srpske

Politika

Donošenje zaključka Predsjedništva BiH kojim je osporena izgradnja mosta Komarna-Pelješac u Hrvatskoj glasovima članova Predsjedništva Šefika DŽaferovića i Željka Komšića na dan kada je potisan sporazum o gradnji mosta na Savi kod Gradiške ukazuje da šteta koja se želi proizvesti nije samo usmjerena na Hrvatsku, već se indirektno želi ugroziti pomenuti projekat koji je od vitalnog interesa za Srpsku, naveo je srpski čaln i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

 

Dodik je ocijenio veoma štetnom po vitalne interese Srpske izjavu koja se tiče proglašenja zaključka o prihvatanju zvaničnog stava BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac, a koji je bez konsenzusa usvojen na sjednici Predsjedništva BiH.

 

“Zaključak proglašavam veoma štetnim po vitalne interese Srpske i pozivam poslanike Narodne skupštine Republike Srpske da dvotrećinskom većinom podrže ovaj proglas. Kao srpski član Predsjedništva glasao sam protiv ove odluke jer smatram da je destruktivna po vitalne interese Srpske”, naveo je Dodik.

 

On je u izjavi koja je dio materijala dostavljenog Narodnoj skupštini Republike Srpske uoči sutrašnje posebne sjednice na kojoj će biti razmatran njegov stav da je ovim pitanjem narušen vitalni nacionalni interes Republike, poručio da Srpska nije za parcijalna i dnevnopolitička rješenja spornih pitanja sa susjedima, pogotovo kada je u pitanju granica.

 

“Izdvajanje kao spornog samo pitanja izgradnje mosta Komarna-Pelješac koji se nalazi na teritoriji Hrvatske, a zanemarivanje drugih pitanja kao što je granica kod Kostajnice, te pitanja granice sa Srbijom i drugih ne doprinose razvijanju dobrosusjedskih odnosa i nanose štetu BiH i njenim entitetima”, smatra Dodik.

 

Dodik je naveo da je rješavanje pitanja koja su po mišljenju nekih stranaka ili u ovom slučaju dva preostala člana Predsjedništva sporna na način da se donosi zaključak kojim se zahtijeva da se stopira projekat koji finansira Evropska unija, a gradi kineska firma izabrana na tenderu u susjednoj državi je ponašanje koje šteti ugledu BiH i njenim interesima.

 

“Ako se smatralo da je ugrožen interes BiH, trebalo je postupati prije nego što je počela izgradnja mosta, a ne sada kada je most u drugoj fazi izgradnje”, naglasio je Dodik.

 

On je napomenuo da se Republika Srpska ponaša odgovorno i da joj nije cilj nanošenje štete i blokiranje projekata, a samim tim nanošenje štete susjednim državama, izvođaču radova i finansijeru bez ikakve koristi za Srpsku i BiH.

 

“Donošenje ovog zaključka za koji su glasali članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić na isti dan kada je potisan sporazum o gradnji mosta na Savi kod Gradiške ukazuje da šteta koja se želi proizvesti nije samo za Hrvatsku, već se indirektno želi ugroziti projekat pomenutog mosta koji je od vitalnog interesa za Srpsku”, istakao je Dodik.

 

On je naglasio da je ta odluka veoma štetna po vitalni interes Republike Srpske i pozvao poslanike u Narodnoj skupštini Srpske da ovu izjavu o proglašenju potvrde dvotrećinskom većinom da osporeni zaključak Predsjedništva BiH ne bi stupio na snagu.

 

Članovi Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i Željko Komšić preglasali su juče na sjednici Predsjedništva srpskog člana Milorada Dodika usvojivši sa dva glasa “za” i jednim “protiv” zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac, nakon čega je Dodik najavio pokretanje mehanizma zaštite vitalnog entitetskog interesa.

 

Narodna skupština Republike Srpske sutra će se na posebnoj sjednici izjasniti o potvrđivanju izjave Dodika da je po vitalne interese Srpske veoma štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac, posebno imajući u vidu da je poslije nekoliko godina ugovorena izgradnja mosta na Savi u Gradišci.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *