Kalinić novi oficir za vezu sa Hagom

Politika

Za srpskog oficira za vezu sa Hagom, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik imenovao je Dragana Kalinića.

 

Kako je za Srpskainfo potvrđeno u Dodikovom kabinetu, Kalinić je imenovan na dužnost 1. jula i na toj poziciji je naslijedio Borivoja Marojevića koji je razriješen 31. decembra 2018.

 

Kalinić je nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i bivši lider SDS, a bio je savjetnik Dodika u vrijeme kada je on bio predsjednik Srpske. Kao predsjednik Saveza za demokratsku Srpsku, Kalinić je u junu 2014. potpisao sa Dodikom sporazum o saradnji sa SNSD.

Kada je riječ o njegovoj novoj funkciji, u pitanju je ofcir za vezu sa Međunarodnim rezidencijalnim mehanizmom za krivične sudove koji je naslijedio nekadašnji Haški tribunal za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije. Kako saznajemo, pozicija oficira za vezu u mnogome se promijenila u odnosu na ranije godine i oni sada više rade kao savjetnici trojice članova Predsjedništva BiH.

 

Naime, Predsjedništvo je 2013. godine donijelo odluku o postepenoj transformaciji kancelarija oficira za vezu kojom je precizirano da će kancelarije oficira u Hagu prestati s radom u vremenskom okviru i u skladu s dinamikom koju će svojom odlukom odrediti svaki član Predsjedništva, za svakog od trojice oficira. Tom odlukom je predviđeno da će oficiri za vezu svoje poslove i zadatke nastaviti obavljati u BiH, pri kabinetima članova Predsjedništva. Prva je zatvorena kancelarija hrvatskog oficira za vezu, i to još krajem 2015.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *