Ko su savjetnici ministra u Vladi Republike Srpske

Politika

Svaki ministar u Vladi Republike Srpske ima po jednog ili dva savjetnika, osim ministarke uprave i lokalne samouprave RS Lejle Rešić i ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača koji tvrde da nemaju nijednog.

 

U odgovoru na poslaničko pitanje, sva ministarstva dostavila su Narodnoj skupštini RS podatke o savjetnicima bez navođenja njihovih imena, ali sa informacijama o završenom obrazovanju, odnosno stepenu stručne spreme, te ustanovi i datumu sticanja diplome.

 

U Ministarstvu energetike i rudarstva RS angažovana su dva savjetnika, od kojih je jedan na puno radno vrijeme, a jedan na pola radnog vremena.

 

Interesantno je da ministra Petra Đokića koji vodi resor energetike i rudarstva, savjetuje profesor hrvatskog ili srpskog jezika i jugoslovenskih književnosti i pedagogije.

 

“Datum sticanja diplome je maj 1981. godine na Univerzitetu u Splitu – Filozofski fakultet Zadar. Savjetnik angažovan na pola radnog vremena je diplomirani ekonomista, sa datumom sticanja diplome u julu 1986. godine Univerzitet u Banjoj Luci – Ekonomski fakultet. Savjetnici nemaju status državnih službenika i radni angažman im je vezan za mandat ministra,” naveli su iz Đokićevog ministarstva.

 

U Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske na pozicijama savjetnika ministarke Natalije Trivić angažovana su dva savjetnika, jedan doktor ekonomskih nauka, a drugi diplomirani muzičar – flautista.

 

Najdetaljnije podatke o svom savjetniku dao je ministar pravde RS Anton Kasipović. Precizirao je da ima samo jednog savjetnika, D.R. vanrednog profesora na katedri za građansko i poslovno pravo, uža naučna oblast – građansko pravo i građansko procesno pravo. Izneseni su i brojni detalji o njegovom učešću na domaćim i međunarodnim naučnim skupovima, naučnim i stručnim radovima i drugo.

 

Sa druge strane, najšturije podatke o savjetnicima dala je ministarka finansija Zora Vidović koja je samo navela da ima dva savjetnika.

 

Na poziciiji savjetnika u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS su angažovane dvije osobe. Oba savjetnika ministra Alena Šeranića su studirala u Novom Sadu, jedan je doktor medicine, a drugi diplomirani ekonomista.

 

Ministarka porodice, omladine i sporta Sonja Davidović ima jednog savjetnika koji je diplomu stekao na banjalučkoj Pedagoškoj akademiji, dok ministra saobraćaja i veza RS Neđu Trninića takođe savjetuje jedna osoba – dipl. ing. elektrotehnike sa diplomom sa Elektrotehničkog fakulteta u Tuzli.

 

Na mjestu savjetnika ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđana Rajčevića angažovane su dvije osobe, oboje diplomirani ekonomisti, dok je (bivša) ministarka trgovine i turizma Dragica Kovač za svog kratkog mandata angažovala takođe dva savjetnika, diplomiranog ekonomistu i pravnika.

 

Savjetnici ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS Duška Milunovića su doktor vojnih nauka i diplomirani istoričar umjetnosti, a ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Borisa Pašalića savjetuju dipl.inž. poljoprivrede i doktor poljoprivrednih nauka.

 

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić ima dva savjetnika.

 

“Jedan je savjetnik za medije, raniji radni odnos u svojstvu prezentera dnevnika i vijesti, Sektor programa televizije RTRS sa diplomom Fakulteta za političke nauke, Nezavisni univerzitet Banjaluka. Drugi je završio Fakultet za poslovne studije, Megatrend Univerzitet primenjenih nauka Beograd, a brojna radna iskustva sticao kao načelnik opštine Srbac, Narodni poslanik u NSRS, delegat u Vijeću naroda RS i druga”, navela je Golićeva.

 

U Кabinetu ministra privrede i preduzetništva Vjekoslava Petričevića rade dva savjetnika, diplomirani ekonomista, sa Ekonomskog fakulteta u Subotici i diplomirani ekonomista sa Visokoškolske ustanove Banjaluka College.

 

Ministra Zlatana Klokića, koji vodi resor za evropske integracije i međunarodnu saradnju, savjetuju diplomirani komunikolog, koji je diplomu stekao na Кomunikološkom koledžu u Banjaluci Кapa Fi, te diplomirani ekonomista koji je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Brčkom.

 

Interesantno je da je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač naveo da nema savjetnika, iako je u januaru ove godine kada je doneseno rješenje o kadrovskim promjenama u MUP-u RS, navedeno da su smijenjeni načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet Darko Ilić i dotadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije Siniša Kostrešević, imenovani za savjetnike ministra.

 

“U MUP-u Republike Srpske nema angažovanih lica na poziciji savjetnika ministra unutrašnjih poslova u smislu člana 77. Zakona o republičkoj upravi”, navedeno je u aktuelnom odgovoru na poslaničko pitanje.

 

mondo.ba

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *