Cvijanović: Srbi i Rusi uvijek bili zajedno na strani istine

Politika

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Ruska Federacija nikada nije uslovljavala Srpsku na političkoj sceni, a da su Srbi i Rusi kroz istoriju uvijek bili na strani istine.

 

Cvijanovićeva je tokom obraćanja u Ritešiću kod Doboja, gdje prisustvuje humanitarnoj manifestaciji za izgradnju Srpsko-ruskog duhovnog centra pravoslavlja kod Manastira Svete Matrone Moskovske, zahvalila ruskom Ambasadoru Petru Ivancovu, predsjedniku Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda Zoran Gajiću i Gradskoj upravi za njegovanje dobrih odnosa srpskog i ruskog naroda.

 

– Želim se zahvaliti svim ljudima koji održavaju te veze… Vjerujem u Srpsku, ali i prijateljstva koja moramo da gradimo – rekla je Cvijanovićeva.

 

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov istakao je da, uprkos razdaljini, ruski i srpski narod vezuju uske kulturne veze i jake istorijske okolnosti i da će tako uvijek biti.

 

Ivancov je zahvalio Cvijanovićevoj za aktivnosti kojima se te veze produbljuju.

 

Cvijanovićeva i Ivancov prethodno su obišla manstirski kompleks, izložbu ruskih ikona i štandova koji su postavljeni u okviru tradicionalne manifestacije “Dani meda, rakije i pripremanja kotlića”.

 

Ruski ambasador poklonio je ikonu Hristsa Spasitelja za zasluge zbližavanja dva naroda Zoranu Gajiću, koji je zahvalio i njemu i predsjedniku Srpske za nesebičnu podršku koju pružaju, te je za narednu godinu najavio otvaranje Ruskog vojnog muzeja.

 

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić smatra da je današnja aktivnost od velikog značaja za Ritešić i Doboj, ali i Srpsku, jer je riječ o prvom ruskom manastiru u Republici Srpskoj i odraz ljubavi srpskog prema ruskom narodu.

 

Nakon obraćanja, organizator manifestacije uručio je zahvalnice Cvijanovićevoj, Ivancovu, predstavniku Gradske uprave Doboj i drugima koji su dali doprinos prilikom izgradnje kompleksa.

 

Ova humana aktivnost je dio tradicionalne manifestacije “Dani meda, rakije i pripremanja kotlića”, koja se deseti put održava u Ritešiću.

 

U Ritešiću se od 2009. godine, na inicijativu predsjednika Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda Zorana Gajića, realizuje projekt izgradnje manastira Svete Matrone Moskovske i ruskog etno-sela. Projekat je dobio blagoslov Srpske pravoslavne crkve.

 

U okviru ruskog-etno sela 2017. godine otkrivena je spomen-bista ruskom caru Nikolaju Drugom, čije postavljanje je organizovalo Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda, uz podršku ruske Ambasade u BiH.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *