Rešić: Otuđenje službenog pečata je krivično djelo

Politika

Ministar lokalne uprave i samouprave RS Lejla Rešić izjavila je da je otuđenje službenog pečata krivično djelo za koje je zaprijećena visoka kazna.

 

Komentarišući informaciju da je smijenjeni predsjednik Skupštine opštine (SO) Istočna Ilidža Rade Ćosović otišao na bolovanje, a sa sobom odnio i skupštinski pečat, Rešićeva je upozorila da novi Zakon o pečatu, koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila prije nekoliko mjeseci, strogo podvlači da je otuđenje službenog pečata krivično djelo sa veoma visokom kaznom.

 

“Mi smo imali takve situacije u ranijim periodima. Stari zakon, koji postoji od 1993. godine, uopšte nije predviđao takve situacije niti sankcije. Poučeni ranijim iskustvima, kada je otuđivanje pečata bila neka vrsta mode, propisali smo veoma rigorozne kazne – i finansijske i krivične”, naglasila je Rešićeva.

 

Novoizabrani predsjednik i potpredsjednik Skupštine opštine Istočna Ilidža Zoran Trapara i Vladimir Ćosović još nisu zvanično imenovani na ove funkcije jer je smijenjeni predsjednik lokalnog parlamenta Rade Ćosović na bolovanju, a sa sobom je odnio i skupštinski pečat.

 

Vladimir Ćosović rekao je ranije da su sa smijenjenim predsjednikom Skupštine Radetom Ćosovićem u više navrata pokušali da stupe u kontakt, ali nije odgovarao na telefonske pozive.

 

“Zvala ga je i sekretarica Skupštine opštine, ali se ni njoj nije javljao, a potom je i ona iznenada otišla na bolovanje, tako da smo onemogućeni u daljem radu”, naveo je Ćosović.

 

Na posljednjoj sjednici Skupštine opštine Istočna Ilidža formirana je nova skupštinska većina predvođena SNSD-om, koja je Radeta Ćosovića iz PDP-a razriješila dužnosti predsjednika Skupštine opštine i na tu poziciju izabrala Zorana Traparu iz Ujedinjene Srpske, koji je do sada obavljao dužnost potpredsjednika Skupštine opštine, a na čije mjesto je izabran Vladimir Ćosović iz SNSD-a.

 

Novu skupštinsku većinu čini pet odbornika SNSD-a, dva DNS-a, dva odbornika NDP-a koja su ranije prešla u Ujedinjenu Srpsku, te po jedan odbornik Demosa, SP-a i PDP-a koji će ubuduće nastupati kao nezavisni odbornici.

 

Skupštinsku većinu čini 12 odbornika, dok ih je u opoziciji 11.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *