Arula: Potreban novi zakon o socijalnoj zaštiti

Politika

Predsjednik Savjeta za socijalnu politiku PDP-a Bojan Arula smatra da je potrebno donijeti novi zakon o socijalnoj zaštiti, koji će urediti sva pitanja – od djelatnosti socijalnog rada, prava, usluga, stručnih radnika, osnivanje komore socijalne zštite.

 

Arula je na konferenciji za novinare u Banjaluci ocijenio da je sadašnji nekvalitetan i neustavan, a pojedina rješenja u njemu su zastarjela.

 

Govoreći o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, koji bi sutra trebalo da bude razmatrana na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, Arula je rekao da se problem invalidnina ne može rješavati u sistemu socijalne zaštite, već u sistemu penzijsko-invalidskog osiguranja iz kojeg je izbačen.

 

On je naveo da bi u Prijedlogu zakona o socijalnoj zaštiti trebalo definisati da se plate zaposlenih u dječijim domovima finansiraju iz nadležnog ministarstva.

 

Predsjednik Foruma žena PDP-a Banjaluka Dijana Ješić smatra da je predloženi zakon neustavan, jer sadrži nekoliko diskriminacija koje se prevashodno odnose na lica sa invaliditetom.

 

“Ovim zakonskim aktom krše se Zakon o zabrani diskriminacije, Međunarodna konvencija o pravima lica sa invaliditetom i Evropska konvencija o ljudskim pravima”, istakla je Ješićeva.

 

Ješićeva je napomenula da Ustav Republike Srpske predviđa minimum socijalne sigurnosti, ali da to još nije zakonski definisano.

 

Agencije

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *