Ćulum i Laketa ne ispunjavaju uslove za penziju

Politika

Od trojice kandidata koji se nalaze na rang-listi za direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH uslove za penziju ispunio je samo Perica Stanić i to još u februaru, dok Darko Ćulum i Žarko Laketa u ovom trenutku ne ispunjavaju uslove, jer su se odrekli ratnog staža.

 

Perica Stanić, koji je prvi na rang-list, po zakonu nikako ne bi mogao da bude ponovo imenovan na funkciju direktora jer je uslove za penziju stekao još u februaru ove godine.

 

Na osnovu provjerenih podataka, kao i poslova i funkcija koje su do sada obavljali kandidati za direktora SIPA, aktuelni direktor SIPA Perica Stanić uslove za penzionisanje stekao je još prije osam mjeseci, odnosno u februaru. On je po sili zakona morao već da bude penzionisan i zbog toga nikako ne može biti imenovan na funkciju direktora SIPA.

 

Drugi na rang-listi je Darko Ćulum i može biti imenovan na tu poziciju s obzirom da se odrekao ratnog staža, kao i Žarko Laketa, treći po broju osvojenih bodova, kojem, prema nezvaničnim saznanjima Srne, trebaju još četiri godine radnog staža, koliko i traje mandat za navedenu funkciju.

 

Nezavisni odbor je, na osnovu anonimne prijave, zatražio podatke od Ministarstva unutrašnjih poslova i Fonda PIO Republike Srpske o sticanju uslova za penziju kandidata.

 

– Dobili smo listu i utvrdili da tri kandidata ispunjavaju uslove za penziju. Prema podacima Fonda PIO, uslove za penziju imaju Perica Stanić, Darko Ćulum, Žarko Laketa. Goran Zubac ne ispunjava uslove za penziju – rekao je juče zamjenik predsjedavajućeg odbora Enes Obralija.

 

Obralija je rekao da je Nezavisni odbor jednoglasno usvojio rang-listu prema kojoj je najviše bodova za izbor direktora Sipe osvojio Perica Stanić, potom Darko Ćulum i Žarko Laketa, dok se na listu nije plasirao Goran Zubac koji je dobio najmanje bodova.

 

Rang-lista biće proslijeđena ministru bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Draganu Mektiću, uz podatke o ostvarivanju uslova za penziju.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *