Opozicija predložila način deblokade Parlamenta BiH

Politika

Grupa opozicionih poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH zatražiće sazivanje hitne sjednice, a zahtjev će uputiti predsjedavajućem ovog doma Denisu Zvizdiću.

 

Kako saznaje Klix, u proceduri se nalazi prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika Predstavničkog doma kako bi se konačno formirale parlamentarne komisije bez kojih Parlament BiH ne može raditi.

 

Potpisnici ovog akta su poslanici SDS i PDP Dragan Mektić, Mirko Šarović, Branislav Borenović i Mira Pekić.

 

Saznaje se da su ovaj zahtjev podržali Naša stranka i Nezavisni blok, kao poslanici Damir Arnaut i Jasmin Emrić, a njima bi se trebali priključiti i Klubovi SDP i DF.

 

– Poznata je činjenica da nakon održanih Opštih izbora u Bosni i Hercegovini nije došlo do formiranja stalnih komisija Predstavničkog doma, čime je onemogućen normalan rad i obavljanje osnovne zakonodavne funkcije Doma – navodi se u obrazloženju zahtjeva.

 

Tako se u izmjenama poslovnika predlaže da “ukoliko Dom u propisanom roku ne odluči o članstvu u komisijama jer klubovi nisu dostavili svoj prijedlog, Dom odlučuje o članstvu u komisijama prema članu 30. ovog Poslovnika na prijedlog Кolegijuma doma.”

 

Takođe predlaže se da “ukoliko klubovi poslanika i Кolegijum doma ne postupe po članu 6. st. (1) i (2), Dom će na prijedlog klubova poslanika koji su dostavili svoj prijedlog za članstvo u komisijama, na privremenoj osnovi do ispunjavanja uslova iz člana 6. st. (1) ili (2), odlučiti o članstvu u Кomisijama”.

 

Tako se na ovaj način, kako su naveli, pojednostavljuje se procedura formiranja stalnih komisija Predstavničkog doma.

 

Još od decembra 2018. godine odnosno konstituisanja Predstavničkog doma nikada nisu formirane parlamentarne komisije, odnosno stalna radna tijela koja razmatraju akte prije nego se nađu na sjednici ovog doma.

 

Riječ je o Ustavnopravnoj komisiji, Komisiji za spoljne poslove, Komisiji za spoljnu trgovinu i carine, Komisiji za finansije i budžet, Komisiji za saobraćaj i komunikacije i Komisiji za ostvarivanje ravnopravnosti polova.

 

Klix

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *