SNSD dostavio imena kandidata za šest parlamentarnih komisija

Politika

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), nakon više od godinu dana blokade, odlučio je danas da popuni stalna radna tijela Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a bez kojih nije moguć rad državnog organa zakonodavne vlasti.

 

Šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac dostavio je danas rukovodstvu Zastupničkog doma PS BiH imena SNSD-ovih parlamentaraca koji će u narednom periodu vršiti dužnost članova u šest parlamentarnih komisija.

 

Za članstvo u Ustavnopravnoj komisiji dostavljena su imena Nebojše Radmanovića i Obrena Petrovića, u Komisiji za spoljne poslove ime Obrena Petrovića, u Komisiji za spoljnu trgovinu i carine ime Vojina Mitrovića, u Komisiji za finansije i budžet imena Dragan Bogdanića i Vojina Mitrovića, u Komisiji za saobraćaj i komunikacije ime Staše Košarca, a u Komisiji za ostvarivanje ravnopravnosti spolova ime Snježane Novaković-Bursać, saznaje Klix.ba.

 

Ova odluka uslijedila je nakon jučerašnje sjednice Zajedničkog kolegijuma Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ali i nakon inicijative SDS-a i PDP-a da se izmjenama Poslovnika o radu Zastupničkog doma PS BiH omogući deblokiranje rada državnog organa zakonodavne vlasti.

 

Konstituisanjem parlamentarnih komisija ipak neće biti u potpunosti osujećene mogućnosti za blokiranje rada Parlamentarne skupštine BiH. Naime, SNSD i dalje ima mogućnost da prostim bojkotovanjem rada parlamentarnih komisija nastavi onemogućavati normalan rad državne zakonodavne vlasti.

 

Još nije poznato da li je SNSD pristao i na formiranje parlamentarnih komisija u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH s obzirom na to da nijedan zakon u nadležnosti državnih institucija ne može stupiti na snagu ukoliko ga ne usvoje oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

 

U decembru 2018. godine, prilikom konstituisanja novog saziva Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, izabran je novi sastav Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara BiH u koju je SNSD delegirao Stašu Košarca. Ova komisija nikada nije konstituisana jer SNSD, HDZ BiH i SDA tada nisu imali dovoljno ruku da izaberu predsjedavajućeg komisije i njegova dva zamjenika.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *